Magazin 08.09.2016.

David Mastikosa, kompozitor iz Banjaluke: Domaće autore slušaju stranci

ČITANJE: 3 minute

David Mastikosa, kompozitor i asistent na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, predstavljaće RS na „FLO LAB“ radionici u Londonu, kao i na koncertima širom Hrvatske, koji su zakazani u oktobru i decembru.

Po ko zna koji put ići će, kaže, o svom trošku. Tako je i nedavno predstavljao RS u Belgiji na susretu kompozitora.

– Ove godine imao sam četiri porudžbine za kompozicije iz inostranstva gdje će biti i premijerno izvedene. Nedavno su se moje, kao i kompozicije Dragane Tabak iz Teslića našle na repertoaru u Novom Sadu. Uskoro slijedi i izvođenje naših djela za solo violinu, koje su porudžbine mlade violinistkinje Andree Nikolić, u okviru Vareš „Classic Festival“-a i u Beču 10. novembra. Moju kompoziciju „iRitual“ će po drugi put ove godine izvesti pijanista Bartolomej Stanković u okviru koncerta „Balkan Madness BH edition“ u Mostaru, 8. novembra – rekao je Mastikosa.

Iako je, kaže, ponosan što će Banjalučka filharmonija na turneji povodom „Dana RS u Srbiji“ svirati jedan od stavova njegove kompozicije „Godišnja doba“ za flautu i gudački orkestar, nezadovoljan je statusom BLF.

-Filharmonija nema mogućnost da svira češće i da ima dosljednu koncertnu sezonu, te da i „Godišnja doba“ u cjelini predstavi publici. Želja i sluh rukovodstva BLF da se izvode i naručuju djela domaćih kompozitora u povoju, je evidentna, ali mogućnost realizacije je, kao i uvijek, upitna. Došli smo u situaciju da se danas od dva kompozitora očekuje da imaju udruženje građana uz pomoć kojeg mogu da apliciraju na konkurse Ministarstva prosvjete i kulture RS. Kompozitorka Dragana Tabak i ja smo zaključili da ako nemate 300 KM da registrujete udruženje, te ako vas je samo dvoje, nikoga iz Grada, a ni resornog Ministarstva zaista nije briga – ističe Mastikosa.

Govoreći o novcu koji udruženja dobijaju na konkursima resornog Ministarstva, smatra da je poražavajuće da festival poput „Demofesta“ dobija veću podršku od manifestacije „Dani Vlade S. Miloševića“.

– Ubijeđen sam da to nije slučajno. Što je veća ciljna grupa to je veći novac u opticaju, a opet je on bijedan za potrebe razvoja kulture. Isplate stalno kasne. O konkursima za nova umjetnička djela se uopšte ne priča. Status umjetnika nije uopšte definisan. Nažalost, čini mi se da nam to dođe kao opterećenje i bespotrebna stavka u društva – zaključuje Mastikosa.

Izostavljena savremena djela

David Mastikosa je do nagrade Grada Banjaluka – mladima za doprinos razvoju kulture u oblasti umjetničke muzike, došao velikim trudom, a smatra da će, ovim tempom, to priznanje biti još teže održati.

– Osim koncerta „Veče savremene muzike“, u okviru „Dana Vlade S. Miloševića“, naša publika se ove godine nije mogla oplemeniti savremenim zvucima i novim djelima domaćih autora. Posljedica toga je što se domaća umjetnička savremena muzika najmanje izvodi na teritoriji RS – rekao je David Mastikosa.

(EuroBlic)