DAVIDOVIĆ: Blago smanjenje slučajeva nasilja u porodici

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović rekla je danas da je, prema evidenciji Ministarstva unutrašnjih poslova, registrovano blago smanjenje slučajeva nasilja u porodici.

Ona je, obrazlažući u Narodnoj skupštini informaciju o sprovođenju tokom 2018. godine Strategije za suzbijanje nasilja u porodici od 2014. do 2019. godine, navela da je MUP prošle godine imao 1.012 prijava nasilja u porodici, a u 2017. godini 1.102 prijave.

“Podaci nevladinih organizacija koje se bave sprečavanjem nasilja u porodici i pružanjem zaštite žrtvama porodičnog nasilja u sigurnim kućama i SOS telefonu, takođe, pokazuju smanjenje, jer je u 2018. godini u sigurnim kućama u Republici Srpskoj bilo zbrinuto 82 lica, od toga 22 žene i 60 djece, a u 2017. godini 117 žrtava”, rekla je Davidovićeva.

Davidovićeva je istakla da je bilo 3.474 poziva na SOS liniju za pomoć žrtvama nasilja u porodici, od čega su žene uputile 99 odsto poziva.

“Upravo broj žrtava, koji se javlja na SOS telefon, kao i činjenica da je i Studija o rasprostranjenosti nasilja u porodici i nasilja nad ženama, sprovedena na reprezentativnom uzorku, pokazala da je 47,3 odsto žena doživjelo neki oblik nasilja, potvrđuje postojanje sivog broja slučajeva nasilja u porodici, odnosno da mnogo veći broj lica trpi nasilje u porodici, ali da se još nisu odlučile koristiti pravima koje im pravni propisi Republike priznaju”, dodala je Davidovićeva.

Ona je naglasila da navedeni podaci ukazuju na potrebu stalnog unapređenja djelovanja svih koji dolaze u kontakt sa žrtvama nasilja u porodici i njihovu međusobnu saradnju i koordinaciju postupanja u odgovoru na nasilje u porodici.

“Implementacijom Strategije za suzbijanje nasilja u porodici Republike Srpske, kao i usvojenih godišnjih akcionih planova, nastavljen je proces jačanja pravnog, institucionalnog i organizacionog okvira za prevenciju i suzbijanje nasilja u porodici i podršku i pomoć žrtvama”, rekla je Davidovićeva.

Narodna skupština razmotrila je navedenu informaciju.

(Srna)

DODIK: Izetbegovićevo negiranje ustavne strukture uvod u propast BiH

Izjava Bakira Izetbegovića da će u Savjetu ministara biti mjesta samo za stranke koje entitete podrede instituicijama BiH, dodatno je otežala pregovore o formiranju nove vlasti. Ovu izjavu, predstavnici SNSD-a smatraju ucjenom i smišljenom provokacijom. Istovremeno, predsjednik SDS-a Mirko Šarović najavljuje da je ta stranka počela aktivnosti za formiranje Savjeta ministara, u kojem će, kažu,

RAJČEVIĆ: Tri principa reforme visokog obrazovanja

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će se koncept reforme visokog obrazovanja zasnivati na tri principa – internacionalizacija, modernizacija i racionalizacija.

ZANIMLJIVA IZLOŽBA Kreativni đaci bude svijest o zdravoj hrani

Slatkiši i sokovi bez šećera, zdrave žitarice, razne vrste voća i povrća, zimnica i ajvar krasili su danas štandove ispred Osnovne škole “Jovan Cvijić” u banjalučkom naselju Kočićev vijenac, čiji su učenici organizovali izložbu zdrave hrane.