Vijesti 20.11.2015.

Davidović: Djeci moramo omogućiti da odrastaju u sigurnom okruženju

ČITANJE: 2 minute
dan djeteta
Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović rekla je da Vlada Srpske i nadležna ministarstva čine sve da djeci omoguće odrastanje u sigurnom okruženju jer samo tako mogu ostvariti sve svoje potencijale.

Otvarajući danas u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci manifestaciju “Svjetski dan djeteta”, Davidovićeva je istakla da je cilj Vlade da djeca izrastu u zdrave osobe koje će dati puni doprinos društvu.

Ona je navela da Vlada Srpske na razne načine podržava porodicu, finansiranjem kamatne stope na stambene kredite mladim bračnim parovima, fondom za treće i četvrto dijete, finansiranjem dvije besplatne vantjelesne oplodnje.

Ombudsman za djecu Srpske Nada Grahovac istakla je da nasilje koje povređuje prava djeteta najčešće nije prepoznato na vrijeme, te dodala da će biti uspostavljen centar za podršku djeci žrtvama nasilja.

– Insistiramo na izmjenama Krivičnog zakona i uspostavanju registra pedofila. Programi prevencije ušli su u obrazovni sistem, pa bismo uspostavljem centra i izmjenama Krivičnog zakona zaokružili, u normativnom smislu, zaštitu djece u ovoj oblasti- pojasnila je Grahovčeva.

Komentarišući potpisivanje peticije za ukidanje cenzusa za dječiji dodatak i donošenje zakona prema kojem bi svako dijete imalo pravo na dječiji dodatak od najmanje 100 KM, koje je organizovalo Udruženje porodica sa četvoro i više djece u Srpskoj, Grahovčeva je rekla da se vrlo malo radi na poboljšanju položaja višečlanih porodica, kao i da je cenzus prenizak.

– Trebalo bi napraviti analizu i odrediti prioritet da bi se dobio konačan rezultat. Već dugo je u najavi izmjena Zakona o dječijoj zaštiti koja definiše ta pitanja-navela je Grahovčeva.

Odjeljenje za obrazovno-pedagoški rad Muzeja Republike Srpske već desetu godinu obilježava Svjetski dan djeteta.

Ove godine pripremljen je program posebno posvećen dječijim pravima. Programom su se predstavile gostujuće škole iz udaljenijih dijelova Republike Srpske koje nemaju često priliku posjetiti Muzej.

(Agencije)