Biznis 21.02.2017.

Davidović pobijedio u trci za šefa komore u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Damjan Davidović izabran je juče za novog predsjednika Područne privredne komore Banjaluka, dok je novi potpredsjednik Darko Stupar.

On je na sjednici Skupštine Područne privredne komore dobio više glasova od Gorana Račića, koji je bio kandidat za novi mandat na čelu najveće organizacije u komorskom sistemu RS. Sjednica je održana iza zatvorenih vrata, a izvor “Glasa Srpske” je istakao da je Davidović dobio 28, a Račić 21 glas. Skupština Područne privredne komore Banjaluka broji 51 člana, ali dva nisu bila prisutna na jučerašnjoj sjednici. Davidović je direktor štamparije “Atlantik” iz Banjaluke, a prije toga je bio na poziciji prvog čovjeka banjalučkog “Merkatora”.

Stupar je predsjednik uprave konsultantske firme “Cofus” iz Banjaluke.

Prije izbora rukovodstva komore verifikovani su mandati članova Skupštine, koji su delegirani kao predstavnici preduzeća iz svih privrednih sektora. Delegiranje članova Skupštine izazvalo je podjele među privrednicima i tokom tog procesa pljuštale su optužbe za namještanje rezultata da bi bio izrežiran i izbor rukovodstva komore.

Struja koja podržava Davidovića tvrdila je da su sa lista za Skupštinu skinuta preduzeća da bi bila obezbijeđena podrška aktuelnom rukovodstvu za novi mandat. Prijetili su i podnošenjem tužbi, ali su, ipak, učestvovali u izbornom procesu. S druge strane aktuelno rukovodstvo komore tvrdi da su izbori za Skupštinu bili fer. Račić je u pisanoj izjavi dan uoči izbora poručio da je u proteklih mjesec bilo mnogo neargumentovanih optužbi, ali da očekuje da će članovi Skupštine glasati u interesu privrednika.

Područna privredna komora Banjaluka broji oko 5.500 članova i pokriva dva grada i 19 opština.

Privredna komora RS

Privredna komora RS reagovala je na tekst pod naslovom “Bitka dvije struje za šefa komore”, objavljen u jučerašnjem broju “Glasa Srpske”, ističući da su u njemu iznesene određene nespretne formulacije.

– U tekstu se navodi da je jedan tabor privrednika okupljen oko vrha Privredne komore RS i da lobira za Gorana Račića, dok Damjana Davidovića podržava grupacija iza koje stoji Unija udruženja poslodavaca RS. Privredna komora RS demantuje postojanje bilo kakvih tabora okupljenih oko vrha naše asocijacije. Članovi Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS su predsjednici skupština granskih udruženja Privredne komore RS i nema govora o postojanju tabora bilo koje vrste. Ako su se pojedini privrednici deklarisali da podržavaju jednog od kandidata za predsjednika Područne privredne komore Banjaluka, to ne znači i da jedna od navedenih institucija stoji iza toga – istakli su u Privrednoj komori RS.

(Glas)