Vijesti 02.03.2017.

Davidović: Podrška studentskoj razmjeni s ciljem izgradnje mira

ČITANJE: 1 minuta

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Јasmina Davidović poručila je da Ministarstvo na čijem je čelu podržava studentsku saradnju i razmjenu studenata s ciljem izgradnje mira.

Davidovićeva je nakon sastanka sa predsjednikom Evropskog studentskog foruma /AEGEE/ Rekom Šalamon i rukovodstvom AEGEE Banjaluka rekla da mladi kada se upoznaju prevazilaze predrasude, ali stiču i određena znanja i vještine koje im kasnije mogu pomoći pri zapošljavanju.

“Ovo je za nas jako važno i mi od 2013. godine i finansijski podržavamo Evropski studentski forum Banjaluka”, pojasnila je Davidovićeva.

Prema njenim riječima, na današnjem sastanku razgovarano je o međunarodnoj omladinskoj saradnji Srpske i ostalih članica AEGEE u koji je uključeno 13.000 volontera, te mobilnosti mladih i studenata sa ciljem unapređenja tih oblasti.

“Predsjednik Evropskog studentskog foruma danas je iznijela ideju da se u Forum uključi i Univerzitet u Istočnom Sarajevu, a u planu je i organizovanje veće konferencije u Srpskoj i temi međunarodne razmjene studenata i saradnje omladine u oblasti kulture da bi se prevazišle eventualne razlike i doprinijelo izgradnji mira”, naglasila ja Davidovićeva.

Predsjednik AEGEE Reka Šalamon pojasnila je da je riječ o studentskoj organizaciji koja povezuje više od 200 gradova i 13.000 studenata, a glavni aspekt kojim se bave je aktivno građanstvo, neformalna edukacija i interkulturalne i međunarodne razmjene.

“AEGEE ima sjedište u Briselu, a glavni cilj moje posjete jeste da vidim na koji način će se moći uspostaviti saradnja sa lokalnom grupom AEGEE Banjaluka i zato su organizovani sastanci sa ministrima kako bismo više pričali o tematskim projektima i konferencijama”, pojasnila je Šalamonova.

(Srna)