DAVIDOVIĆ: Pravovremenim mjerama spriječili smo nekontrolisano širenje epidemije

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović izjavila je u intervjuu Srni da su svi sportski savezi, kao i građani Republike Srpske pokazali visok nivo odgovornosti i, poštujući sve mjere nadležnih institucija, značajno doprinijeli da Srpska izbjegne loše scenarije kojih je bilo u mnogim evropskim zemljama.

“Želim i ovu priliku da iskoristim i da zahvalim na tome”, rekla je Davidovićeva i dodala da je ministarstvo sve vrijeme u kontaktu sa sportskim savezima i prati epidemiološku situaciju.

Ona je istakla da se odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije do 6. jula godine zabranjuju takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista, osim za sportove bez prisustva publike, i to atletiku, biciklizam, bodibilding, vazduhoplovstvo, kajak, kanu i rafting, stoni tenis, streljaštvo, tenis, auto-moto sport, gimnastiku, planinarstvo, badminton, veslanje, sportove podvodnih aktivnosti, sportski ribolov, konjički sport, streličarstvo, golf, dizanje tegova, jedrenje i triatlon.

“Sve dalje odluke biće, kao i svaka do sada, donesene blagovremeno jer smo i dalje oprezni, pratimo epidemiološku situaciju i ne želimo da ugrozimo sve što smo do sada postigli. Vidimo da je u nekim zemljama totalnim popuštanjem mjera došlo do pogoršanja situacije i zato je oprez neophodan”, naglasila je Davidovićeva u intervjuu za Srnu.

Ona je istakla da je Republički štab za vanredne situacije odmah po pojavi korona virusa u Republici Srpskoj pravovremeno reagovao i preduzeo sve mjere kako bi bilo zaštićeno zdravlje svih građana, pa je, između ostalog, donesena odluka da se sve sportske manifestacije i takmičenja održavaju bez prisustva publike, a potom su zabranjene i sportske aktivnosti.

“To je moralo biti urađeno jer su sva veća okupljanja bila visokorizična. Adekvatnim i pravovremenim mjerama spriječili smo nekontrolisano širenje epidemije”, rekla je Davidovićeva.

Ona je naglasila da je nakon toga, pružena podrška sportskim kolektivima u smislu saniranja ekonomskih posljedica koje su pretrpjeli, pa su uključeni u program finansiranja poreza i doprinosa za mart, i plate i poreza i doprinosa za april, čime je Vlada pokazala odgovornost i spremnost da pruži podrški svim subjektima koji su pretrpjeli štetu izazvanu ovom svjetskom pandemijom.

Davidovićeva je dodala da se danas sve polako vraća u normalu. Sportisti treniraju, a u skladu sa poboljšanjem epidemiološke situacije Davidovićeva vjeruje da će uskoro i publika moći da uživa na tribinama stadiona i sportskih dvorana.

Ona je istakla da republičkog finala Malih olimpijskih igara ove godine neće biti, jer su sva školaska takmičenja zaustavljena onog momenta kad je obustavljena i nastava.

“U okviru Malih olimpijskih igara završeno je 10 regionalnih takmičenja, ali do finala nismo stigli i naredne godine planiramo jednu zaista lijepu manifestaciju koju Male olimpijske igre zaslužuju, a koja će okupiti oko 3.000 učesnika”, rekla je Davidovićeva.

Ona je dodala da je ove godine otkazana i tradicionalna manifestacija “Konferencija beba” koja svake godine okupi veliki broj porodica, ističući da se ne želi rizikovati.

“Naravno, nećemo zaustaviti svoje aktivnosti, te planiramo posjetiti porodilišta u Republici Srpskoj, uručiti prigodne poklone jer tu počinje život i želimo da te prve zajedničke dane majke i bebe čuvaju u lijepoj uspomeni”, istakla je Davidovićeva.

Osvrćuči se na aktivnosti i planove ministarstva u narednom periodu, Davidovićeva je rekla da se mnogo toga planira kada je riječ o svim resorima.

“Prvenstveno kada je riječ o podršci mladim ljudima u ruralnim sredinama, koji treba da grade život i stvaraju porodice. Svjesni smo činjenice da je mladima u ruralnim sredinama, posebno u nerazvijenim lokalnim zajednicama, znatno teže ostvariti osnovne uslove za život, pa samim tim i formirati porodicu i u narednom periodu planiramo posebnu pažnju usmjeriti na ovu populaciju mladih, odnosno mladih bračnih parova”, rekla je Davidovićeva.

Ona je istakla da su svi projekti u razradi i da ne može još govoriti o detaljima, ali da može reći da se zaista vjeruje u uspješnu realizaciju ukoliko sve bude kako je planirano.

“I u sportu smo planirali aktivnosti u oblasti infrastrukture i mislim da ćemo u najskorije vrijeme započeti sve ove aktivnosti koje smo malo zaustavili, ali ne i zapostavili zbog pandemije”, zaključila je Davidovićeva.

(Srna)

Gazde klubova u Beogradu pronašle način kako da održe posao u doba korone

Danas su stupile na snagu četiri nove restriktivne mjere koje se odnose na Beograd, u cilju suzbijanja zaraze Covid-19. Jedna od tih mjera odnosi se upravo na noćne klubove. Naime, ova mjesta za izlazak bila na meti kritika posljednjih nedelja, jer je djelovalo da se čitav napor građana u proteklom periodu, da se zaštite od

VIŠKOVIĆ: Ne smijemo dopustiti umanjivanje značaja događaja kao što je bitka na Kozari

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je, povodom obilježavanja 78 godina od bitke na Kozari, da je stradanje srpskog naroda na Kozari izuzetno jak simbol borbe za slobodu. “Žrtva koju je Kozara podnijela zadužila je nas i buduće generacije da baštinimo vrijednosti slobodarskog duha i Narodno-oslobodilačke borbe”, naveo je Višković. On je istakao da

Mladić preminuo nakon uboda stršljena

Dvadesetsedmogodišnji Miroslav Vasić preminuo je od ujeda stršljena na putu od Modriče do Dobojske bolnice. Kako prenose “Novosti” Miroslava su dovezli u teškom stanju u modrički Dom zdravlja gdje mu je ukazana prva pomoć, nakon čega je kolima hitne pomoći upućen u bolnicu u Doboju. Prema nezvaničnim informacijama iz Doma zdravlja Miroslav je do sada

SELAK: Nećemo potpisivati sporazume sa partijama koje čine opoziciju

Socijalistička partija Srpske /SPS/ će na predstojećim lokalnim izborima imati odborničke liste u 43 lokalne zajednice u Republici Srpskoj i tri u FBiH, rekao je predsjednik stranke Goran Selak. Nakon sjednice Glavnog odbora stranke, Selak je istakao da će SPS i na lokalnom nivou sarađivati sa koalicijom koja čini vlast u Republici Srpskoj, a tamo

USLJED POGORŠANJA EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJI Rajčević pozvao studente na obavezno poštovanje preporučenih mjera

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević pozvao je sve studente smještene u domovima širom Srpske da budu maksimalno oprezni i strogo se pridržavaju preporuka Instituta za javno zdravstvo u vezi sa virusom korona. Povodom pogoršanja epidemiološke situacije u Srpskoj, Rajčević je studentima poručio da društvene kontakte svedu na

OSAM OSOBA PREMINULO: 325 novozaraženih od korona virusa u Srbiji

U poslednja 24 sata u Srbiji su na korona virus testirane 7.434 osobe, pozitivno je njih 325, a osam lica je preminulo. Prema podacima Ministarstva zdralja i Instituta “Batut” trenutno se na respiratorima nalazi 86 pacijenata. Kurir piše da je jučerašnji dan bio najtragičniji od početka epidemije korona virusa u ovoj zemlji pošto je preminulo

Stanivuković poklonio dva dajak čamca Dajak klubu Banjaluka

Poslanik PDP-a U NSRS, Draško Stanivuković poklonio je dva dajak čamca Dajak klubu Banjaluka, a biće na raspolaganju svim građanima koji budu željeli da se provozaju rijekom Vrbas. Jedan od njih nosi naziv “Taca i Miki”, simbolično po sestrama Gajić, Tatjani i Milani koje su oboljele od najtežeg oblika epilepsije, laforine bolesti. Stanivuković je rekao