Sport 06.05.2020.

DAVIDOVIĆ: Takmičarske aktivnosti bez publike moguće tek u julu

ČITANJE: 3 minute

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović izjavila je Srni da u oblasti sporta neće izostati institucionalna podrška u saniranju štete izazvane virusom korona, te navela će se u Srpskoj na takmičarske aktivnosti bez prisustva publike morati sačekati do jula.

Davidovićeva je za Srnu rekla da je zahvaljujući pravovremenim i jasnim odlukama Vlade Srpske spriječena mnogo veća šteta, jer je zaustavljanjem svih sportskih aktivnosti spriječeno širenje virusa korona među sportistima.

“To je najvažnije, jer nam je prvenstveno bio cilj da zaštitimo građane. Štetu će pretrpjeti kompletno društvo, pa i sport, ali sad već govorimo o materijalnoj šteti, koja je nadoknadiva”, rekla je Davidovićeva.

S obzirom na to da situacija izazvana virusom korona još traje, Davidovićeva je napomenula da se još ne može govoriti o konkretnim iznosima.

“Ali, možemo reći da je institucionalna podrška evidentna i ona neće izostati, bez obzira kolike štete bile. Kad budemo imali sve podatke i procjene, napravićemo jasan plan pomoći i korak po korak sanirati situaciju”, rekla je Davidovićeva.

Prema njenim riječima, sportske organizacije su obuhvaćene odlukom Vlade Republike Srpske o isplati poreza i doprinosa za mart i minimalne plate i poreza i doprinosa za april.

“To je institucionalna podrška koja je obezbijeđena kako bi se što manje osjetile ekonomske posljedice, a posredstvom sportskih saveza prikupićemo podatke i analizirati potrebe sportskih organizacija, a potom Vladi Srpske uputiti prijedlog rješenja za prevazilaženje situacije nastale pojavom virusa korona”, rekla je Davidovićeva.

Ona je izrazila uvjerenje da će se potrebe sportskih organizacija najviše ogledati u finansijskoj podršci.

“Vlada Srpske je strateški opredijeljena da povećava svake godine budžet namijenjen za sport i sigurno će i u ovoj situaciji razmišljati u tom pravcu, ali moramo uvažiti činjenicu da je sada najvažnije obezbijediti potrebnu podršku zdravstvenim institucijama, a nakon toga krenuti sa povećanjem nivoa finansiranja razvoja privrede, sporta i drugih oblasti”, rekla je Davidovićeva.

Ona je istakla da faktor koji utiče na sve mjere Republičkog štaba za vanredne situacije jeste epidemiološka situacija, prema kojoj se će se u drugoj polovini maja steći uslovi za ukidanje zabrane obavljanja trenažnog procesa, dok će se na takmičarske aktivnosti bez prisustva publike morati sačekati sigurno do jula.

“Ovo je stav koji sad imamo zasnovan na trenutnoj situaciji, a kako se bude mijenjala situacija tako ćemo prilagođavati i odluke”, rekla je Davidovićeva.

Ona je napomenula da je Ministarstvo pripremilo mjere koje će morati da ispune sportske organizacije i sportisti nakon što bude dozvoljeno izvođenje trenažnog procesa.

“Mjere podrazumijevaju postupak koji sportisti moraju poštovati prilikom dolaska na trening, za vrijeme i poslije treninga, proceduru koju mora proći sportski objekat i teren, kao i način organizacije treninga na istima, kao i obaveze koje moraju zadovoljiti i provoditi sportske organizacije za vrijeme izvođenja trenažnog procesa”, pojasnila je Davidovićeva.

Ona je dodala da je u smjernicama sadržano uputstvo koje obuhvata sve postupke od organizacije treninga, njihovog rasporeda, pa do postupanja sa opremom sportiste i njegovim ponašanjem za vrijeme treninga.

“Cilj ovih mjera jeste preventivno djelovanje, sprečavanje širenja i smanjenje rizika od bolesti kovid-19”, rekla je Davidovićeva.

Ona je istakla da su pripremljene i mjere koje će se morati poštovati i kada je riječ o organizaciji takmičarskih aktivnosti, te ocijenila da je nepotrebno o njima raspravljati do onog trenutka kada se približno stvore uslovi za ukidanje zabrane organizacije sportskih takmičarskih aktivnosti.

(Srna)