Vijesti 23.07.2021.

Davidović: Veliki broj sportista zainteresovan za vakcinaciju

ČITANJE: 2 minute

U Institutu za javno zdravstvo danas je organizovana vakcinacija sportista i sportskih radnika banjalučke regije, a sljedeće sedmice sportisti će biti vakcinisani i u ostalim regijama u Srpskoj.

Vakcinaciji sportista prisustvovala je i ministar porodice, omladine i sporta Srpske Sonja Davidović koja je izrazila zadovoljstvo što je veliki broj sportista pokazao interesovanje za vakcinaciju.

“Svima nam je stalo da zadržimo povoljnu epidemiološku situaciju i da ne dođemo u situaciju koju smo imali prošle godine kada su bile onemogućene sportske aktivnosti i manifestacije”, rekla je Davidovićeva novinarima.

Davidovićeva je naglasila da Republika Srpska ima dovoljan broj vakcina, te je apelovala na građane da se vakcinišu, te da iskoriste dane “otvorenih vrata” kada mogu da se vakcinišu bez prethodnog zakazivanja termina.

Ona je najavila da će u narednom periodu biti organizovana i vakcinacija predstavnika omladinskih organizacija.

Direktor Instituta Branislav Zeljković istakao je da ljetna pauza idealno vrijeme za vakcinaciju sportista, te zahvalio Ministarstvu porodice, omladine i sporta Srpske što su odgovorno pristupili tome da organizuju sva sportska udruženja i klubove kako bi pristupili procesu vakcinacije.

“Ako znamo da sportisti predstavljaju najzdraviji dio društva, posebno je značajno što oni svojim primjerom pozivaju i druge građane da se vakcinišu”, rekao je Zeljković.

Prema Zeljkovićevim riječima, u ovom trenutku se u svijetu bilježi porast broja novozaraženih.

“Zato je izuzetno bitno da u periodu povoljne epidemiološke situacije, u kojoj se mi trenutno nalazimo, obavimo vakcinaciju onih kategorija koje imaju povećan socijalni kontakt među kojima su sportisti”, dodao je Zeljković.

Govoreći o sticanju kolektivnog imuniteta, Zeljković je rekao da samo nekoliko zemalja u svijetu imaju poželjan procenat vakcinisanih, odnosno više od 80 odsto.

“To je procenat koji u našem slučaju ne zavisi samo od kapaciteta Instituta i svih zdravstvenih ustanova, nego i od zainteresovanih građana”, napomenuo je Zeljković.

On je naveo da bi za taj procenat u Republici Srpskoj trebalo biti vakcinisano više od 800.000 građana, a da je u ovom trenutku vakcinisano njih više od 200.000 prvom dozom.

“Nalazimo se na dobrom putu. Brzinu povećavamo svakodnevno i cilj nam je da do kraja jeseni imamo procenat od 50 odsto vakcinisanih. Imamo dovoljno vakcina, ostaje samo da građani budu zainteresovani, posebno mlađe kategorije od 18 do 25 godina, koji za sada najteže pristupaju vakcinaciji”, naglasio je Zeljković.

Direktor Rukometnog kluba “Borac” iz Banjaluke Vladimir Branković rekao je da je organozovana vakcinacija sportista lijep gest resornog ministarstva.

“Ovdje sam u ime kluba, da pokažem našu odgovornost, ne samo za naše zdravlje, nego za zdravlje svih ljudi oko nas”, dodao je Branković.

(Srna, E.M)

Oznake: vakcinacija