Magazin 28.01.2016.

Davidu Borbašu “zlatno jaje” Kustendorfa

ČITANJE: 1 minuta
kustendorf
Nagradu “Zlatno jaje” za najbolji film na filmsko-muzičkom festivalu “Kustendorf” dobio je reditelj David Borbaš za film “Vartburg”.

Baselu Halilu za film “Zdravo Marija” sinoć je pripala nagrada “Srebrno jaje”, a Marija Guskova dobila je nagradu “Bronzano jaje” za film “Erkinov povratak”.

Žiri je ove godine odlučio da dodijeli i specijalnu nagradu, a dobitnik je Maša Šarović za film “Grad”.

O nagradama je odlučivao tročlani žiri – producent Mažida Abdi iz Kanade, profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu Divna Vuksanović i producent Flaminio Zadra iz Rima.

Priznanje “Vinko Filač” za najbolju fotografiju dobioje Erik Mizahrija za film “Zdravo Marija”.

Osnivač “Kustendorfa”, proslavljeni reditelj Emir Kusturica rekao je sinoć, zatvarajući Festival da je ohrabrujuće što se deveti put manifestacija održava na mjestu koje je zapravo nedođija.

– Jedan prostor između zemalja i gradova, ni na nebu ni na zemlji, prvo je postao turistička destinacija, a onda je, zahvaljujući pomoći države i sada “Gasprom njefta” festival dostigao tačku da će ga teško biti izbrisati sa kulturne mape- rekao je Kusturica.

U umjetničkom programu Akademsko kulturno-umetničko društvo “Svetozar Marković” iz Kragujevca izvelo je narodne igre iz Šumadije.

Deveti međunarodni filmski festival “Kustendorf”, koji je počeo 22. januara, okupio je brojne autore, glumce, muzičare, mlade filmske autore i studente filmskih škola iz cijelog svijeta, te brojne novinare i druge goste.

(Agencije)