Vijesti 05.10.2021.

DAVOR DRAGIČEVIĆ: Nije mi odobren azil u Austriji, vraćam se u Banjaluku, mada znam da će me uhapsiti

ČITANJE: 2 minute

Davor Dragičević, otac mladića Davida Dragičevića čiji uzrok smrti se i nakon nekoliko godina nije otkrio, oglasio se putem Facebooka i poručio da se vraća u Banjaluku, nakon što je već neko vrijeme proveo u Austriji.

“Istina je, a razlog je, između ostalog, i odbijanje ovdašnjeg suda za moj politički azil u Austriji. Tragično i žalosno je to da je i ovo politička odluka, jer je prvi sudija koja je bila zadužena za moj slučaj već bila donijela odluku o odobravanju mog azila, ali je naprasno zamijenjena i evo sada je odluka takva da ostajem bez azila”, rekao je Davor Dragičević za Gerilu.

Poručio je kako zna da će biti uhapšen čim dođe u BiH, prenosi Radio Sarajevo.

“Mojoj bivšoj supruzu Suzani je doskorašnja glavna tužiteljka Tužilaštva BiH rekla da zna da je meni život u BiH ugrožen onog trenutka kada se vratim u državu. Ali ne mogu više, vrijeme je da se ovo završava, da li će to biti MUP ili Tužilaštvo, vidjećemo. Takođe znam da će me odmah uhapsiti po dolasku u BiH, i na to sam spreman. Opet ostavljam grob svog sina, ovaj put u drugoj državi, ali dolazim da se borim za istinu i pravdu”, rekao je Davor.

Na pitanje da li je postojala mogućnost da ostane u Austriji, u smislu da se žali na odluku suda ili da dobije običnu, radnu dozvolu, Davor ističe da to nije bila opcija.

“Politički azil ima svoju težinu i značio bi ovom cijelom slučaju ubistva mog sina Davida. Ja nisam otišao u Beč da bih radio na bauštelu ili uživao u nekim milionima, o kojima laži šire mediji bliski zločincima, već da bih spasio zdrav razum. Ali možda ovako i mora biti, da se vratim dole po istinu”, kaže nam Davor.

Što se tiče informacija u slučaju razrješenja Davidovog ubistva, Davor ističe da će i tu uskoro biti promjena:

“Imam informacije da će neki visokopozicionirani funkcioneri MUP RS i akteri ovog zločina uskoro biti uhapšeni a potom, nadam se, i procesuirani, poput Ilića i Kremenovića. Kostrešević ima sve dokaze, zna sve informacije, ali ne znam zašto još ćuti”.

Napomenuo je kako ne zna još uvijek da li će doći vozilom pa da bude uhapšen na granici u Gradišci ili će doći avionom u Sarajevo.

(SB)