Politika 24.12.2022.

Davor Pranjić: Hrvatima je teže u nekim dijelovima FBiH, nego u Srpskoj

ČITANJE: 4 minute

U Republici Srpskoj ima mjesta za Hrvate kao i za sve dobronamjerne ljude i samo zajedno i u potpunosti poštujući jedni druge, u ustavnim i zakonskim pravima, kao i u onome što čini identitet svakog od konstitutivnih naroda kao i manjinskih zajednica, možemo izgraditi bolje, pravednije i sretnije društvo, rekao je u intervjuu za Glas Srpske potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić.

Govoreći o motivima zbog kojih je kao mlad čovjek, imajući u vidu da je s 28 godina postao potpredsjednik Republike, uplovio u političke vode kaže da je dugo vremena duboko svjestan aktuelnog stanja u BiH, pa tako i u Republici Srpskoj, a ponajprije položaja hrvatskog naroda.

Postao je član, kako ističe, vodeće hrvatske političke stranke u BiH – HDZ-a BiH, a potom i prihvatio ponudu rukovodstva HNS-a – stranaka okupljenih oko ideje hrvatskoga zajedništva.

“Osnovna misao vodilja u poslovima oko kandidature bila mi je, prije svega, želja da pomognem vlastitom narodu, kao i cjelokupnom društvu, u dijelu u kojem sa svojim saradnicima mogu pomoći. Smatram to obavezom prema našim precima, a jednako i prema našim potomcima koji će sutra baštiniti ono što mi danas osiguramo”, rekao je Pranjić.

Na pitanje da li očekuje dobru saradnju s predsjednikom Republike Miloradom Dodikom, ali i potpredsjednikom iz reda bošnjačkog naroda Ćamilom Durakovićem, kaže da već imaju dobre odnose.

“Već sada je saradnja, a pokazalo se to i tokom predizborne kampanje, između mene i predsjednika Republike na zavidnom nivou, a odmah nakon što smo i preuzeli dužnosti potpredsjednik iz reda bošnjačkog naroda i ja imamo veoma dobre odnose. Vjerujem da će ova trojka zaista, naravno ništa ne može doći preko noći, iznjedriti mnogo dobra svakom građaninu Republike Srpske”, rekao je Pranjić.

Dodao je da zajedno s predsjednikom Republike i svim institucijama izvršne i zakonodavne vlasti Republike Srpske namjerava aktivnije brinuti ponajprije o onim Hrvatima koji žive u Republici Srpskoj i kaže da u tome ima svu pomoć predsjednika Republike, te da će istovremeno svaki čovjek koji bi se želio vratiti, pojedinac ili više porodica, biti neko kome ćemo pružati svu pomoć za dolazak i opstanak.

“Upravo će zadaća Durakovića i mene biti da budemo spona ljudi na terenu s najvišim vlastima Republike Srpske u osiguranju njihovih prava, a sve opet uz pomoć i podršku predsjednika Dodika”, kaže Pranjić.

Na ptanje kakav je položaj hrvatskog naroda u Republici Srpskoj, Pranjić kaže da danas može biti mnogo bolji, ali da je napredak učinjen to se ne može sporiti.

“Naravno, na tome ne treba stati. I dalje postoje problemi najviše na lokalnom nivou, ali sve to nastojimo ubrzano rješavati. Problem nastaje kada do nas kasno dođu informacije o pojedinim događajima, pa na njih nismo u mogućnosti na vrijeme reagovati”, rekao je potpredsjednik Srpske.

Na konstataciju da su neki njegovi prethodnici na ovoj poziciji znali reći da su Hrvati u boljem položaju u Republici Srpskoj, nego što je to slučaj u FBiH, kaže da u ovoj zemlji ništa, kao ni u drugima nije idealno.

“Kada govorimo o Federaciji i tu moramo uzeti u obzir njenu specifičnost za razliku od Republike Srpske. Ni tamo nije isti položaj hrvatskog naroda u svim dijelovima. Istina jest da je hrvatski narod čak i u znatno lošijoj poziciji u pojedinim krajevima FBiH nego u Republici Srpskoj, odnosno da je u određenim dijelovima Republike Srpske hrvatski narod u boljoj poziciji, nego u onim dijelovima FBiH gdje pojedini vlastodršci još nisu shvatili da ova zemlja, pa tako i taj entitet pripada jednako svim njenim narodima. Ali, naravno, i to se mijenja i situacija je znatno drugačija danas u odnosu na period od prije deset, 15 i više godina”, rekao je.

On je na pitanje da li je zadovoljan povratkom Hrvata u Srpsku, rekao da niko nije niti može biti zadovoljan povratkom jer se masovniji povratak, nažalost, nije dogodio.

“Ali stanje je takvo kakvo jeste i mi moramo raditi na dobrobiti našeg naroda bez obzira na to koliko nas i gdje ima. Jednako i na očuvanju naše bogate baštine u Srpskoj”, kaže Pranjić.

O tome kako vidi generalno situaciju u BiH, te ko se najmanje drži slova Dejtonskog sporazuma, Pranjić odgovara da nažalost oni koji se najviše pozivaju na slovo Dejtona i koji su najglasniji u tome oni Dejtonu pristupaju selektivno.

“Uzima se ono što kome i kada odgovara. Dejtonski sporazum ćemo prihvatiti ili nećemo prihvatiti. Ali ga prihvatili jesmo, on je potpisan i na njemu počiva državno ustrojstvo BiH. Međutim, ne možemo jedan entitet nazivati pogrdnim imenima ako je on sastavni dio tog mirovnog sporazuma, a istovremeno tražiti dosljednu primjenu drugih dijelova tog sporazuma. Dok se ne riješimo tog licemjerstva u međusobnim odnosima nikome neće biti bolje u ovoj zemlji”, pojasnio je on.

(N.M.)

Oznake: Davor Pranjić