Vijesti 10.11.2018.

“DAVOR TRAŽI DA POTVRDIMO NJEGOVU ISTINU” Duško Tomić govori o razlozima zašto se raspao advokatski tim porodice Dragičević

ČITANJE: 5 minuta

Četvoročlani međunarodni advokatski tim zadužen za utvrđivanje okolnosti o stradanju Davida Dragičevića, formiran u avgustu ove godine u ovom slučaju, više ne postoji.

Razloge “raspada” za N1 pojašnjava advokat Duško Tomić. Inače, iz tima izašli su uz Tomića, Anto Nobilo i Zora Dobričanin Nikodinović. Ifet Feraget ostaje jedini advokat porodice.

– Ukoliko mi kao advokati znamo da oštećeni govori neistinu, mi ga ne smijemo podržavati u tome jer činimo krivična djela. A najblaže rečeno – kršimo advokatsku etiku. Obično oštećeni, a nažalost i Davor je uz pomoć određenih ljudi, uvjerio sebe da je on u obavezi da javno iznosi neargumentovane činjenice pa tako proziva ljude i naziva ih ubicama. A u isto vrijeme, mi koji smo uz njega, dužni smo mu reći kako ne smije to raditi jer i nas dovodi u opasnost da mi kao njegovi pravni zastupnici dajemo za pravo da ljude naziva ubicama, te da on iznosi argumente za koje mi u spisima nemamo niti jednog dokaza – rekao je u razgovoru za N1 dojučerašnji šef odvjetničkog tima Duško Tomić, koji je rekao da je Davor Dragičević, otac tragično stradalog mladića, dužan predati dokaze Tužilaštvu, a u slučaju da ne vjeruje nadležnom tužilaštvu, onda da ih pošalje VSTV-u i da kaže da ima dokaze, ali nadležno tužilaštvo neće da radi po njima.

– Ništa drugo nam je ne preostaje nego da se povučemo iz tog predmeta. Ja sam juče kao šef tima rekao u Tužilaštvu da ne vjerujem ni u tužilaštvo, ni u MUP koji provodi radnje jer se u startu MUP pokazao kao organ koji prikriva zločin i krivo predstavlja događaj. Iz tog razloga sam predložio da se predmet ustupi Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Ja više nemam šta da radim u Banjaluci i neću više da dolazim ovdje. Onda mi je tužilac odgovorio da nemaju zakonsko uporište da to ustupe Tužilaštvu BiH – opisao je Tomić jučerašnju situaciju u Tužilaštvu, kazavši kako ih mora javno demantovati jer postoji praksa da je ubicu Ljubiše Savića Mauzera sudio Sud Bosne i Hercegovine i osudio, a Savić Mauzer je građanin Republike Srpske, ubijen je u RS, osumnjičeni je takođe iz Republike Srpske, i sve to nije spriječilo Tužilaštvo pa i Sud Bosne i Hercegovine da ga osudi.

– Davor traži da mi potvrdimo njegovu istinu i istinu Slobodana Vaskovića, a mi to ne možemo potvrditi i ne podržavamo konstantno prozivanje ljudi ubicama, a da se o tome nisu izjasnili pravosudni organi gonjenja. Ne možemo to da trpimo. Zamolili smo Davora da s tim prekine i da nam da šansu da radimo, ali Davor se odredio tako što je nas napao i rekao da on ima saznanja da mi stajemo na stranu Tužilaštva i Milorada Dodika. A ko god zna mene, zna da se zadnjih deset godina, a ako budem živ i zdrav nastaviću ti u budućnosti – boriću se svim sredstvima da Milorad Dodik jednog dana završi u zatvoru.

Dodik je najveća štetočina i poguban je za sve ove narode, a posebno za srpski narod jer ja imam lični motiv da pokažem da ono što su radili u Banjaluci ne valja i da je to zločin. Ali ne mogu bez dokaza. Živim za dan da Dodik i njegovi vlastodršci završe u zatvoru, ali u ovom slučaju nemam dokaze – rekao je Duško Tomić, koji je formirao advokatski tim, dodavši da se osjeća neprijatno jer se napada Anto Nobilo zato što se slikao u proteklom periodu sa Miloradom Dodikom, ističući da je Nobilo “častan čovjek”.

Radi se, naime, o video snimci sa Zapadnoslavonske večeri, događaja koji je ove godine održan u restoranu Jezero u naselju Trn kraj Banjaluke, a koji je upriličen u februaru.Na Zapadnoslavonskoj večeri je uz prvog čovjeka SNSD-a, aktualnog Predsjednika Republike Srpske i novoizabranog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorada Dodika nazočio i advokat Anto Nobilo, koji je bio uključen u advokatski tim iz kojeg je izašao zajedno sa Duškom Tomićem i Zorom Dobričanin Nikodinović. Nobilo je, podsjećanja radi, i u to vrijeme bio prisutan u bosanskohercegovačkom i regionalnom medijskom prostoru, budući da se 20. februara sastao sa predstavnicima Saveza logoraša BiH kako bi, nakon pravomoćne presude čelnicima tzv. Herceg Bosne Prliću i drugima, razgovarali o mogućem pokretanju tužbe protiv Republike Hrvatske.

Isječak iz videosnimka na kojem se vidi kako Dodik i Nobilo u restoranu sjede jedan do drugog i razgovaraju, dok se u pozadini čuju zvuci narodne pjesme Sinana Sakića i Južnog vetra “Evo, me drugovi”, objavio je na svom YouTube kanalu novinar Slobodan Vasković u oktobru ove godine. Snimak od 50 minuta sa ovog banjalučkog događaja objavljen je ipak ranije, još u februaru kada je i upriličen.

Anto Nobilu je poručio kako za sada više ne želi davati izjave.

– Izašao sam i to više nije moj problem – poručio je za N1.

Davor Dragičević i dalje tvrdi da je “vrh RS i tužilaštva umiješan u ubistvo njegovog sina“.

(Srpskainfo)

Oznake: Milorad Dodik