Vijesti 10.10.2015.

Davutoglu: Teroristički napad izvela dva bombaša, proglašena trodnevna žalost

ČITANJE: 2 minute
Ankara terorizam

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je danas u Ankari da postoje čvrsti dokazi kako su jutrošnji teroristički napad u glavnom gradu Turske izvela dvojica bombaša samoubica.

– Postoje čvrsti dokazi da su napad izvela dvojica bombaša samoubica – rekao je Davutoglu.

Turski premijer je na vanrednoj konferenciji za novinare u Ankari saopštio je i odluku turske vlade o proglašenju trodnevne žalosti u zemlji, u spomen na sve stradale građane.

– Naša država, građani i demokratija bili su meta velikog terorističkog napada. Meta napada nije bila jedna grupa, učesnici mitinga ili jedna politička grupa. Meta napada je bila cijela naša država –  dodao je Davutoglu.

Turski premijer je poručio kako će  „svi oni koji su na bilo koji način učestvovali u jutrošnjem napadu, biti pronađeni, izvedeni pred lice pravde i kažnjeni”.

U terorističkom napadu koji se desio jutros u Ankari, prema posljednjim podacima, poginulo je 86 osoba, a ranjeno 186.

Eksplozija se dogodila na mjestu sa kojeg je danas trebalo da počne protestna šetnja pod parolom  “Uprkos ratu, odmah želimo mir. Mir, trud, demokratija”. Policija je saopćila kako se u blizini mjesta eksplozije nalazilo oko 14.000 ljudi.

Demontranti optužuju vlast za terorističke napade u Ankari

Stotine demonstranata uzvikivalo je danas antivladine slogane u Istanbulu, optužujući Vladu za bombaški napad u Ankari u kome je poginulo najmanje 86 ljudi.

“Erdogane podnesi ostavku” i “Ubica AKP”,  uzvikivali su okupljeni u Istanbulu, optužujući predsjednika Tajipa Erdaana i vladajuću AK partiju /AKP/ da su odgovorni za napad.

Policija sa vodenim topovima raspoređena je u Istanbulu. Snage bezbjednosti spriječile su demonstrante da dođu do trga Taksim.

Vjeruje se da su dva napadača samoubice aktivirala bombe među ljudima okupljenim ispred željezničke stanice u Ankari pred planirani marš mira koji su organizovali radnički sindikati, udruženja građana, te prokurdske i ljevičarske grupe zbog sukoba turskih snaga bezbjednosti i kurdskih militanata na jugoistoku zemlje.

(NN)