Vijesti 16.12.2015.

Debata o rezoluciji povodom 20 godina od Dejtona

ČITANJE: 1 minuta
evropski parlament strazbur
U Strazburu danas počinje dvodnevno plenarno zasjedanje Evropskog parlamenta na kome će biti razmatrana rezolucija povodom 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Evropski poslanici danas će diskutovati o prijedlogu rezolucije, dok će o njoj glasati sutra, objavljeno je na sajtu Evropskog parlamenta.

Portal “Juropien vestern Balkans” prenosi da će poslanici Evropskog parlamenta u ovom dokumentu ukazati na značaj Dejtonskog sporazuma, sjetiti se svih žrtava rata u BiH i izraziti saučešće njihovim porodicama.

Poslanici će ukazati na pozitivnu transformaciju u BiH u prethodnih 20 godina i ponoviti da zemlja ima evropsku perspektivu, kao i čitav zapadni Balkan.

U prijedlogu rezolucije navodi se da su regionalna saradnja i proces evropskih integracija najbolji način da se promoviše pomirenje i da se nadvladaju mržnja i podjele.

U rezoluciji će biti ukazano da EU i međunarodna zajednica treba da budu politički inicijatori u tom procesu, dok zvaničnici u BiH treba da preuzmu odgovornost za sprovođenje ustavnih reformi da bi se kreirala nova ustavna arhitektura koja će garantovati legitimne potrebe zajednica i osigurati jedinstvo i efikasnost, navodi portal.

Rezolucijom povodom 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma biće naglašeno da svi građani BiH moraju da imaju jednak pristup svim nivoima političkog odlučivanja.

(Agencije)