Vijesti 17.01.2023.

Debevec će ponovo biti imenovan za predsjednika Suda BiH

ČITANJE: 1 minuta

Aktuelni predsjednik Suda BiH Ranko Debevec ponovo će biti imenovan na tu funkciju na sutrašnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTS) jer je jedini kandidat za tu poziciju.

Predsjednik VSTS-a Halil Lagumdžija rekao je danas novinarima da je Debevec prošao sve procedure, te da je podsavjet predložio njegovo imenovanje.

“Mogu reći da je kandidat Debevec predložen da sutra na VSTS-u izloži svoj program rada, a nakon toga se podlučuje o izboru predsjednika Suda BiH”, rekao je Lagumdžija.

On kaže da ne bi posebno komentarisao činjenicu da je kandidatura na ovu značajnu poziciju spala na samo jednog kandidata, te napominje da je u proceduri izbora glavnog tužioca te stvari problematizovao.

“Imali smo stav Podvijeća da ne idemo sa predlaganjem upravo zato što je samo jedan kandidat. VSTS taj moj i stav Podvijeća nije podržao i išli smo u dalju proceduru sa samo jednim kandidatom i na kraju je taj jedan kandidat izabran za glavnog tužioca”, konstatovao je Lagumdžija.

Lagumdžija je napomenuo da je bio isključen iz cijele procedure izbora predsjednika Suda BiH od početka, od ocjenjivanja, donošenja odluke da li će biti verifkovana kandidatura tužioca Dubravka Čampare za predsjednika Suda BiH, intervjua, te potvrđivanja odluka.

“Stoga, u cijelom ovom kontekstu ne bih želio bilo šta komentarisati”, rekao je Lagumdžija.

Osim Debevca, za poziciju predsjednika Suda BiH konkurisao je i Čampara, ali je njegova molba odbačena jer za poziciju predsjednika Suda BiH mogu konkurisati samo sudije.

Predsjednik Suda BiH bira se na mandat od šest godina.

(Srna)