Politika 05.10.2022.

Deđanski: Opozicija unaprijed pripremila teren za proteste

ČITANJE: 2 minute

Odluka opozicije u Republici Srpskoj da prije vremena objavi pobjedu svog kandidata za predsjednika Srpske Јelene Trivić pokazala je da oni znaju da na izborima nisu prošli onako kako su očekivali i time pokušavaju da unaprijed pripreme teren za proteste, ocijenio je politički analitičar Stevica Deđanski.

Komentarišući tvrdnje opozicije da je na izborima u nedjelju, 2. oktobra, pokradeno od 70.000 do 100.000 glasova, Deđanski je za Srnu naveo da će svako vidjeti da u priči opozicionara nešto ne štima, jer su prvo poručili da su pobijedili, a potom da su pokradeni.

“To znači da su lagali onda ili sad, ili da lažu i onda i sad, što je vrlo vjerovatno. Јednostavno, oni ne znaju kako da opravdaju izborni poraz, i to ne građanima, nego onima kojima su obećali da će da pobijede, pa ih vjerovatno ti sada tjeraju da izlaze na ulice da protestuju”, smatra Deđanski.

Osvrćući se na za sutra u Banjaluci najavljeni protest opozicije, Deđanski kaže da opozicionare treba pustiti da šetaju jer “ko gubi ima pravo da se ljuti”.

“To je njihovo pravo. Ko gubi ima pravo da se ljuti. Istina, protesti su matrica preko koje se izazivaju revolucije. To su probali da urade i u Srbiji, ali je Srbija uspjela to da prenebregne tako što je pustila da nasilnici pokažu da su nasilnici”, izjavio je Deđanski.

Prema njegovoj ocjeni, ne bi trebalo odgovarati silom, osim u slučaju ugrožavanja ljudskih života ili institucija.

“Samo neka šetaju, neka protestuju. Život ide dalje, a Srpska će da opstane. Boriće se i dalje za prava Srba, a oni neka probaju sljedeći put. Možda će ih pustiti da prevare narod, ali ovaj put nisu uspjeli”, kaže Deđanski.

On je ukazao da opozicija, koja je govorila da će da radi u interesu Republike Srpske, treba da se zapita da li iko normalan u ovom vremenu pritisaka na Republiku Srpsku i Srbiju može da pravi novi haos.

Predstavnici opozicije najavili su da će danas u Sarajevu predati CIK-u prigovore i zahtjev za ponovno brojanje glasova na svim biračkim mjestima za nivo predsjednika Republike Srpske, a za sutra u Banjaluci protest.

Oznake: opozicija, protest