Vijesti 29.03.2019.

Deficitarna zanimanja donose najviše šansi za posao

ČITANJE: 2 minute

Trogodišnja zanimanja i nekoliko četvorogodišnjih, poput vozača, IT tehničara i tehničara CNC mašina, zidara i armirača, trebalo bi da upisuju učenici kako bi nakon srednje škole imali više šansi za pronalazak posla.

Smatraju ovo direktori srednjih škola u RS, komentarišući radni materijal prednacrta pravilnika o planu upisa učenika u prvi razred srednjih škola, koji je Ministarstvo prosvjete i kulture RS objavilo na svom sajtu.

Predsjednici aktiva direktora srednjih škola naglašavaju da privrednici moraju više pružiti kako bi učenici upisivali ova zanimanja i kasnije pronašli posao.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije, kaže da bi prilikom upisa u prvi razred trebalo dati prednost deficitarnim zanimanjima.

“Budući srednjoškolci trebalo bi da upisuju deficitarna zanimanja, poput zidara i armirača. Sve stručne škole u RS imaće određen broj deficitarnih zanimanja, ali vidjećemo kakav će biti odziv učenika i sve je upitno”, kaže Bajić.

Spasoje Vasiljević, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Doboj, kaže da se generalno broj učenika smanjio u RS.

“Što se tiče regije Doboj, broj učenika srednjih škola ove školske godine je manji za 30 učenika u odnosu na godinu prije”, ističe Vasiljević.

Dodaje da je cilj da se učenici većim dijelom kanališu u odgovarajuća zanimanja.

“Mi smo u regiji Doboja pokušali da učešće trećeg stepena bude na nekom nivou od 20 odsto, koliko je i Vlada RS sugerisala, pa se nadam da će novim planom upisa biti ispoštovan taj procenat. Mi smo od svih udruženja preduzetnika dobili zahtjeve i škole su se u regiji Doboj maksimalno potrudile da izađu u susret tim zahtjevima”, pojašnjava Vasiljević.

Naglašava da su se prilikom planiranja upisa tih zanimanja koje traže poslodavci rukovodili da od njih traže odgovarajuće ugovorne memorandume o saradnji kako bi na neki način osigurali realizaciju praktične nastave u tim preduzećima.

Javni konkurs za upis učenika u prvi razred srednje škole se obično raspisuje u maju.

(Nezavisne)