Region 09.06.2022.

DEFINITIVNO: Njemački kancelar od petka na Balkanu, ali zaobilazi BiH

ČITANJE: 1 minuta

Njemački kancelar Olaf Scholz je još prije mjesec najavio svoju posjetu Zapadnom Balkanu. Sada je definitivno da dolazi, međutim ne i u Bosnu i Hercegovinu.

Kada je najavljivao svoju posjetu državama Zapadnog Balkana, a s ciljem učvršćivanja aspiracije u EU, obuhvatio je svih šest država, međutim kako je vrijeme posjete došlo, Sarajevo je ostalo po strani.

On sutra (10. juni) dolazi u dvodnevnu posjetu regionu, a prvi sastanci planirani su u Beogradu i Prištini. Potom će, na poziv grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa, otputovati u Solun, na večeru sa predstavnicima zemalja regionalne inicijative “Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP)”. Za 11. juni planirala je i posjeta Sjevernoj Makedoniji i Bugarskoj.

U fokusu putovanja biće EU perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, nemački doprinos unapređenju regionalnih saradnji i prevazilaženje bilateralnih blokada.

Analitičari navode kako će Olaf Scholz Bosnu i Hercegovinu posjetiti vjerovatno nakon oktobarskih Općih izbora navodeći da mu naša država, uprkos tome što je možda najveće bure baruta u regiji, nije priumarni interes. To ima smisla pogotovo ako se uzme u obzir da je Bosna i Hercegovina daleko od kandidatskog statusa EU, a da su upravo EU integracije razlog njegovog dolaska.

U političkim krugovima u Berlinu, kako piše Deutsche Welle, može se često čuti da je Aleksandar Vučić, bez obzira na sve pritužbe na njegov način vođenja Srbije, ipak faktor broj jedan kada je u pitanju sigurnost Zapadnog Balkana, zbog čega njemački kancelar upravo i želi sa njim da se sastane.

(SB)

Oznake: Olaf Šolc