Region 13.12.2022.

Dejanu Pantiću ugrožen život

ČITANJE: 2 minute

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković upozorio je danas da je bivšem policajcu Dejanu Pantiću iz Kosovske Mitrovice, koji je uhapšen na Jarinju, ugrožen život jer kao srčani bolesnik nema lijekove.

Petković je naveo da premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti već četvrti dan ne dozvoljava da težak srčani bolesnik koji je nedavno operisan dobije neophodnu terapiju, a porodica sa njim ne može da stupi u kontakt.

On je upitao Euleks i specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da li Pantić ima pravo na život i liječenje ili su mu sva ta prava uskraćena samo zato što je Srbin?

“Dozvolite dostavu lekova Dejanu pre nego što bude kasno! Da li neko u Evropi vidi ovo Kurtijevo iživljavanje ili vide samo barikade?”, objavio je Petković na “Tviteru”.

Pantiću je juče sudija Osnovnog suda u Prištini odredio jednomjesečni pritvor zbog navodnog “izvršenja terorističkog akta”, iako njegova porodica i svi koji ga poznaju tvrde da nema nikakve veze sa onim što mu se stavlja na teret.

Pantić je bivši pripadnik policije iz koje je u novembru istupio zajedno sa svim policajcima srpske nacionalnosti na sjeveru Kosova i Metohije.

Uhapšen je u subotu, 9. decembra, na Jarinju pod optužbom da je učestvovao u organizaciji i napadu na policiju prije nekoliko dana.

Niko ne zna gdje je pritvoren, a Pantićev sin rekao je medijima da su čuli da njegov otac nije u zatvorskoj ustanovi, već da ga danima drže zatočenog na stolici u jednom objektu pored punkta na Jarinju.

Srbi na sjeveru Kosova i Metohije su zbog njegovog hapšenja istog dana podigli barikade i već četiri dana traže njegovo i oslobađanje još jednog Srbina, koji je uhapšen u petak, 8. decembra.

(Srna)