Politika 08.01.2016.

Dekretom nije moguće ukinuti Dan republike

ČITANJE: 1 minuta
mladen bosic
Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić čestitao je Dan Republike Srpske, poručivši da je nemoguće osporiti istorijsku činjenicu da je 9. januara 1992. godine nastala današnja Republika Srpska.

-Republika Srpska je nastala 9. januara 1992. godine, a svoju međunarodnu verifikaciju, kao jedan od dva ravnopravna entiteta u BiH, je dobila Dejtonskim mirovnim sporazumom. Republika Srpska je realnost i njen Dan nastanka nije moguće osporiti bilo kakvim dekretom, makar to bio i Ustavni sud BiH – poručio je predsjednik Bosić.

Naglašava da posebnu zahvalnost kada se obilježava Dan Republike Srpske treba da se iskaže prema onima koji su živote ugradili u temelje i koji su proganjani zbog toga što su učestvovali u stvaranju Republike Srpske.

-Naša sveta obaveza treba da bude da Republiku Srpsku čuvamo i razvijamo kako bi ona bila pravednije i prosperitetnije društvo za sve njene građane. Republika Srpska mora da bude ekonomski snažnija, spocijalno pravednija i komotna za sve koji žive u njoj- kazao je predsjednik Bosić u čestitki povodom Dana Republike Srpske.

(Press)