Politika 20.10.2022.

Delegacija EU: Treba ispoštovati zakone, ali i ulogu posmatrača

ČITANJE: 1 minuta

Delegacija EU u BiH stava je da je važno ispoštovati sve relevantne zakone koji regulišu ponovno prebrojavanje glasačkih listića, uključujući ulogu posmatrača.

“Sve tvrdnje o nedoličnom ponašanju trebaju biti prijavljene i riješene kod nadležnih organa”, rečeno je Srni u Delegaciji EU u vezi sa incidentom ispred sarajevske dvorane “Zetra” gdje je u ponedjeljak, 17. oktobra, policija blokirala i saslušavala posmatrače i članove SNSD-a.

Iz Delegacije EU navode da Centralna izborna komisija BiH ima pravo i obavezu da odgovori na tvrdnje o izbornoj prevari.

“Ponovno prebrojavanje glasova se odvija u skladu sa zakonom i treba biti omogućeno da se održi bez smetnji”, navodi se u odgovoru.

Iz ovog predstavništva EU napominju da “postoji sistem za prijavu navodnih nedoličnih radnji u vezi sa ponovnim prebrojavanjem glasova”.

Zamjenik predsjednika dobojskog Gradskog odbora SNSD-a Danijel Jošić rekao je da ga je ispred sarajevske “Zetre”, zajedno sa petnaestak posmatrača i članova ove stranke, policija blokirala i sat vremena saslušavala, bez odgovarajućeg pojašnjenja, te se ponašala bahato i drsko.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo su naveli da su na parkingu ispred “Zetre” kontrolisali i izvršili određene provjere nad devet lica i tri vozila, ali da nisu tačni navodi o neprofesionalnom odnosu policajaca.

(Srna)