Politika 25.09.2021.

Delegacija SDA posjetila grob Sulejmana Tihića: U njegovo vrijeme provedene su značajne reforme

ČITANJE: 1 minuta

Delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) predvođena potpredsjednikom Adilom Osmanovićem posjetila je danas grob u Šamcu i odala počast bivšem predsjedniku ove stranke Sulejmanu Tihiću.

Ovom prilikom Osmanović je istakao kako je Sulejman Tihić nastavio kontinuitet politike SDA koju je trasirao njen prvi predsjednik i osnivač Alija Izetbegović.

– Tihić je u politici bio legalista. Iako je poznavao sve manjkavosti Dejtonskog mirovnog sporazuma, nikad ga nije opovrgavao, ali je kroz institucije radio na njegovoj nadogradnji. Izuzetno je značajna Tihićeva apelacija o statusu državne imovine. Kada kažem kontinuitet politike, to isto je radio i Alija Izetbegović kroz apelacije kao što je apelacija o konstitutivnosti naroda. Taj kontinuitet nastavio je i aktuelni predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Apelacija Ustavnom sudu kojom je 9. januar proglašen neustavnim, zatim apelacija o Zakonu o državljanstvu kojim je spašeno nekoliko stotina hiljada ljudi da ostane bez državljanstva nastavak je politike SDA. U Tihićevo vrijeme provedene su značajne reforme kojima su formirane brojne državne institucije – istakao je Osmanović.

Sulejman Tihić je na Kongresu Stranke demokratske akcije (SDA) održanom 2001. godine izabran za njenog predsjednika. Tokom političke karijere obavljao je više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a 2002. godine bio je izabran za člana Predsjedništva BiH. Nakon duge i teške bolesti preminuo je u Sarajevu 25. septembra 2014. godine, a sahranjen je u  Šamcu, piše Faktor.ba.

(A.M.)