Politika 03.11.2015.

Delegacija Vlade Srbije doputovala u Sarajevo

ČITANJE: 3 minute
Delegacija Vlade Srbije, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, doputovala je večeras u Sarajevo u zvaničnu posjetu BiH, gdje će sutra održati zajedničku sjednicu sa članovima Savjeta ministara BiH.

Delegacija Srbije doputovala je u Sarajevo nešto prije 18.00 časova avionom “Er Srbije”.

Predstavnike Vlade Srbije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekala je delegacija BiH, koju je predvodio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Dočeku je prisustvovao i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

Kako je ranije najavljeno, u delegaciji Vlade Srbije su potpredsjednica Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić, ministar finanansija Dušan Vujović, te ministar privrede Željko Sertić.

U delegaciji Vlade Srbije su i ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bošković Bogosavljević, ministar pravde Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, kao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Članovi delegacije su i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić, generalni sekretar Vlade Novak Nedić i generalni sekretar MIP-a Srbije Veljko Odalović.

Za delegaciju Vlade Srbije večeras će u hotelu “Evropa” u Sarajevu biti organizovan svečani prijem.

Savjet ministara BiH i Vlada Srbije potpisaće sutra četiri protokola – o traženju nestalih lica, o zaštiti i očuvanju mosta Mehmed Paše Sokolovića u Višegradu, o saradnji u oblasti zaštiti životne sredine i održivog razvoja, kao i o saradnji u oblasti telekomunikacija, najavio je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

On je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu istakao da će ovi protokoli biti potpisani nakon zajedničke sjednice Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije na kojoj će biti riječi i o nalaženju modela plaćanja naknada za četiri opštine u BiH čiji su dijelovi zemljišta potopljeni izgradnjom hidroelektrana na Drini.

Zvizdić je istakao da će na sjednici biti riječi i o memorandumima i dogovorima bilateralne saradnje, pitanjima sukcesije i uopšte saradnje u onim oblastima za koje obje zemlje smatraju da im u ovom trenutku mogu da budu interesantne, posebno tamo gdje mogu u potpunosti biti kompatibilne.

“To je, prije svega, razvoj transportne mreže i veza između BiH i Srbije. Tu fokus stavljamo na buduću izgradnju pruge na relaciji Beograd – Sarajevo, transportnog putnog pravca na relaciji Novi Sad – Šabac – granica BiH i trase kroz BiH, te u oblasti energetskog sektora. To je tretman rijeke Drine i 110-kilovoltni kabl između Bratunca i LJubovije”, naveo je Zvizdić.

On je naglasio da je riječ o svim projektima o kojima je razgovaranao u okviru sredstava fonda za zapadni Balkan i koji mogu što više da ujedine tržište dvije zemlje i učine ga atraktivnijim za strane investitore koji ovo područje mogu da posmatraju kao mjesto njihovih budućih potencijalnih ulaganja.

“Želimo da se što kvalitetnije transportno i energetski povežemo sa regionom, u ovom slučaju konkretno sa Srbijom. Poslije će ovim projektima biti obuhvaćene i Hrvatska, Crna Gora, Albanija i Makedonija. Želimo da region učinimo potpuno bezbjednim, što je baza za domaće i strane investicije”, istakao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, želja je da sva otvorena pitanja budu postepeno rješavana između dvije zemlje i da se ide putevima pozitivnih signala koji se iz regiona šalju ka EU i međunarodnoj zajednici, odnosno da ovo područje više ne bude ono mjesto iz kojeg su dolazili signali određenih problema ili nemogućnosti saradnje.

On je naglasio da će sjednica imati i institucionalni i simbolični značaj.

(Agencije)