Delegacija Vlade Srbije doputovala u Sarajevo

Delegacija Vlade Srbije, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, doputovala je večeras u Sarajevo u zvaničnu posjetu BiH, gdje će sutra održati zajedničku sjednicu sa članovima Savjeta ministara BiH.

Delegacija Srbije doputovala je u Sarajevo nešto prije 18.00 časova avionom “Er Srbije”.

Predstavnike Vlade Srbije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekala je delegacija BiH, koju je predvodio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Dočeku je prisustvovao i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

Kako je ranije najavljeno, u delegaciji Vlade Srbije su potpredsjednica Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić, ministar finanansija Dušan Vujović, te ministar privrede Željko Sertić.

U delegaciji Vlade Srbije su i ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bošković Bogosavljević, ministar pravde Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, kao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Članovi delegacije su i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić, generalni sekretar Vlade Novak Nedić i generalni sekretar MIP-a Srbije Veljko Odalović.

Za delegaciju Vlade Srbije večeras će u hotelu “Evropa” u Sarajevu biti organizovan svečani prijem.

Savjet ministara BiH i Vlada Srbije potpisaće sutra četiri protokola – o traženju nestalih lica, o zaštiti i očuvanju mosta Mehmed Paše Sokolovića u Višegradu, o saradnji u oblasti zaštiti životne sredine i održivog razvoja, kao i o saradnji u oblasti telekomunikacija, najavio je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

On je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu istakao da će ovi protokoli biti potpisani nakon zajedničke sjednice Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije na kojoj će biti riječi i o nalaženju modela plaćanja naknada za četiri opštine u BiH čiji su dijelovi zemljišta potopljeni izgradnjom hidroelektrana na Drini.

Zvizdić je istakao da će na sjednici biti riječi i o memorandumima i dogovorima bilateralne saradnje, pitanjima sukcesije i uopšte saradnje u onim oblastima za koje obje zemlje smatraju da im u ovom trenutku mogu da budu interesantne, posebno tamo gdje mogu u potpunosti biti kompatibilne.

“To je, prije svega, razvoj transportne mreže i veza između BiH i Srbije. Tu fokus stavljamo na buduću izgradnju pruge na relaciji Beograd – Sarajevo, transportnog putnog pravca na relaciji Novi Sad – Šabac – granica BiH i trase kroz BiH, te u oblasti energetskog sektora. To je tretman rijeke Drine i 110-kilovoltni kabl između Bratunca i LJubovije”, naveo je Zvizdić.

On je naglasio da je riječ o svim projektima o kojima je razgovaranao u okviru sredstava fonda za zapadni Balkan i koji mogu što više da ujedine tržište dvije zemlje i učine ga atraktivnijim za strane investitore koji ovo područje mogu da posmatraju kao mjesto njihovih budućih potencijalnih ulaganja.

“Želimo da se što kvalitetnije transportno i energetski povežemo sa regionom, u ovom slučaju konkretno sa Srbijom. Poslije će ovim projektima biti obuhvaćene i Hrvatska, Crna Gora, Albanija i Makedonija. Želimo da region učinimo potpuno bezbjednim, što je baza za domaće i strane investicije”, istakao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, želja je da sva otvorena pitanja budu postepeno rješavana između dvije zemlje i da se ide putevima pozitivnih signala koji se iz regiona šalju ka EU i međunarodnoj zajednici, odnosno da ovo područje više ne bude ono mjesto iz kojeg su dolazili signali određenih problema ili nemogućnosti saradnje.

On je naglasio da će sjednica imati i institucionalni i simbolični značaj.

(Agencije)

ZA KROVOVE I STOLARIJU 200.000 KM Grad priprema listu sanacija na objektima osnovnih škola

Za obnovu objekata osnovnih škola ove godine iz budžeta Grada Banjaluka biće izdvojeno 200.000 KM, a lista prioriteta bi trebala biti gotova početkom marta.  Taj novac, u zavisnosti od potrebe, škole koriste da, na primjer, uvedu centralno grijanje ili poprave kotlovnice, saniraju parkete, mijenjaju krovove i vanjsku stolariju, te obnove sanitarne čvorove. Gradonačelnik Igor Radojičić

BANJALUKA: 150 porodica dobija krov nad glavom

Za 150 porodica, izbjeglih i raseljenih lica, programima stambenog zbrinjavanja na području grada Banjaluka biće riješeno stambeno pitanje. Ovaj zajednički projekat Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije i Gradske uprave omogućiće izbjeglim i raseljenim porodicama da riješe svoje stambeno pitanje i konačno dobiju svoj krov nad glavom. Marko Aćić, v.d. direktora Republičkog sekretarijata za

U ovoj godini izgradnja brane i mašinske zgrade HE “Dabar”

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Trebinju da se u ovoj godini može očekivati početak izgradnje brane i mašinske zgrade u projektu Hidrelektrane “Dabar”. Premijer Višković sa direktorom ERS i rukovovodstvom HET-aFoto: RTRS Nakon sastanka sa rukovodstvima “Elektroprivrede Republike Srpske” i preduzeća HE “Dabar” i “Hidroelektrane na Trebišnjici” /HET/, Višković je

Raspušten Gradski odbor SP-a u Banjaluci

Izvršni odbor Glavnog odbora Socijalističke partije (SP) donio je odluku o raspuštanju banjalučkog Gradskog odbora SP. Na današnjoj sjednici je odlučeno da bude formirano Povjereništvo zaduženo za sprovođenje unutarpartijskih izbora SP u Banjaluci. Iz Socijalističke partije je saopšteno da je ovoj odluci prethodilo isključenje iz SP-a bivšeg predsjednika Gradskog odbora Banjaluka Gorana Selaka, zbog, kako

SVEČANO U BANJALUCI Uručene svetosavske nagrade istaknutim prosvjetnim radnicima u Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić večeras su u Banjaluci uručili svetosavske nagrade za 24 istaknuta prosvjetna radnika u Srpskoj.  Na svečanosti u Dječijem pozorištu Srpske svetosavske nagrade za školsku 2018/2019. godinu uručene su nastavnicima razredne nastave u Osnovnoj školi (OŠ) “Sveti Sava” iz Bileće Sanji Grubačić, u

Pronevjeren novac za izgradnju kuće za malenog Dejana Zorića

Odbor za izgradnju kuće za dječaka Dejana Zorića iz Donjih Agića kod Novog Grada, danas je prijedorskom Tužilaštvu podnio krivičnu prijavu zbog sumnje da je Mladen Karan, sadašnji dopisnik BN televizije iz Prijedora, pronevjerio oko 14.000 maraka, namijenjenih za izgradnju kuće dječaka kojeg je ostavila majka. Karan je, kako saznajemo, u javnost plasirao privatni račun

STANIVUKOVIĆ: Protiv mene podneseno 78 prijava i tužbi, svaki dan sam u sudu par sati

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković rekao je danas da je protiv njega podneseno 78 prijava i tužbi, zbog kojih gotovo svaki dan provodi nekoliko sati na sudu. Kaže da su tužbe protiv njega i poslanika Nebojše Vukanovića teške više od 100.000 KM, što “u ozbiljnoj mjeri postaje neizdržljivo”.