Biznis 28.01.2018.

Delegacija Vlade Srpske obišla kompaniju “Mercedes”

ČITANJE: 2 minute

Delegacija Republike Srpske, koju predvodi potpredsjednica Vlade Srebrenka Golić, u posjeti je Njemačkoj povodom obilježavanja Dana Republike u Štutgartu. Tokom dvodnevne posjete pokrajini Baden-Virtemberg i Štutgartu održano je niz sastanaka sa predstavnicima njemačkog privrednog sektora.

Potpredsjednica Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je danas u Štutgartu da je delegacija Vlade obišla njemački Mercedes, kako bi se uvidjelo postoji li mogućnost da se u Srpskoj izgradi pogon koji bi radio jedan od poslova potrebnih toj kompaniji.

Njemačkim privrednicima poručeno je da investitori prema zakonima i ustavima Srpske i BiH imaju isti tretman i status kao domaći ulagači, te da je poboljšan privredni ambijent i mogućnosti za ulaganje.

– Zanimali su ih poreska politika, stimulacije i benefiti koje pružaju Srpska i opštine u koje bi ulagali. Očekujemo da njemački privrednici sa kojima smo razgovarali narednih mjeseci doću u Srpsku i krenu u postupak registracije – istakla je ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.

Ona je navela da su Nijemci zainteresovani i za poslovne zone kojih u Srpskoj ima 11 i spremne su da dočekaju investitore, posebno ulaganja u realni sektor i zapošljavanje novih radnika. Svaki investitor u Srpskoj uživa poseban status, a Vlada ih pomaže na sve načine. Tako je unaprijeđen i ubrzan postupak registracije poslovnih subjekata, dodala je Golićeva.

– Kada je riječ o izdavanju odobrenja za građenje i građevinskih dozvola, ta dozvola može se izdati u roku od 24 časa, nakon što investitor sakupi potrebnu zakonsku dokumentaciju – rekla je ministarka.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić kaže da su njemačkim privrednicima prenijeli da je Srpska mjesto gdje je moguće investirati. To će doprinijeti i poboljšanju ukupne spoljnotrgovinske razmjene sa Njemačkom koja se iz godine u godinu povećava.

– Cilj je da ohrabrimo njemačke investitore da dođu u Srpsku, ali i da u političkom smislu budemo prepoznati kao važan region koji može da praktikuje sve evropske vrijednosti, principe i standarde, što i činimo, jer na tome zasnivamo naše zakonodavstvo i politike – naveo je Đokić.

U Štutgartu je juče u organizaciji Predstavništva Srpske u Njemačkoj svečano obilježen Dan Republike. Obilježavanju su prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić.

(Srna)