Politika 09.02.2016.

Delegati Doma naroda bez jedinstvenog stava o izvještaju Evropske komisije

ČITANJE: 3 minute
parlament
Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH saglasni su da je članstvo u EU strateški cilj BiH, ali su iznijeli različita mišljenja o danas razmatranom Izvještaju Evropske komisije za BiH za 2015. godinu.

Srpski delegat Nebojša Radmanović zamjerio je što raspravi o Izvještaju Evropske komisije za BiH za 2015. godinu nije prethodilo uvodno obraćanje predstavnika Savjeta ministara BiH i Delegacije EU.

– Raspravljamo o možda najvažnijem pitanju za BiH, integraciji u EU koja je više od deceniju strateški cilj svih nas, a onda dođemo u situaciju da nema ko da podnese uvodno izlaganje- rekao je Radmanović, ocijenivši da je Kolegijum Doma naroda kriv što nema nikoga iz Savjeta ministara i Delegacije EU da predstavi izvještaj i da ocjenu gdje je BiH na evropskom putu.

Prema njegovim riječima, izvještaj je katastrofalan, a opisne ocjene mogle bi se pretvoriti u brojčanu između jedan i dva.

– Predaja aplikacije za članstvo u EU za nekoliko dana je bježanje od onoga što piše u Izvještaju- ocijenio je Radmanović.

Predsjedavajući Kluba srpskih delegata Sredoje Nović smatra da se treba posvetiti pitanju kako da BiH napravi iskorak naprijed na putu evropskih integracija.

– Irelevantno je šta je bilo, ako ne budemo razmišljali šta ćemo sutra- rekao je Nović i dodao da njemu ne smeta što sjednici ne prisustvuju predstavnici EU.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara je trebalo da otvori raspravu o Izvještaju i da se izjasni o okolnostima u kojima je BiH na putu evropskih integracija.

Podsjećajući da je najveći dio obaveza iz evropskih integracija na entitetima, Nović je ukazao na značaj koordinacije između različitih nivoa vlasti.

Predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić rekao je da Kolegijum doma ne može uticati na specijalnog predstavnika EU u BiH da li će doći, te naveo da bi za sveobuhvatnu raspravu bilo potrebno i prisustvo predstavnika drugih nivoa vlasti koji treba da ispunjavaju zadatke koji su pred BiH na evropskom putu.

Srpski delegat Dragutin Rodić istakao je da BiH evropske standarde treba da usvaja sebe radi i da se ponaša po njima.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkih delegata Halid Genjac smatra da slika iz Izvještaja Evropske komisije nije crna i ima napretka.

– BiH je vraćena na evropski put, usvojena je Reformska agenda, počelo je njeno provođenje, entitetske vlade ostvarile su neke značajne reforme- ocijenio je Genjac.

Bošnjački delegat Sifet Podžić u ime Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost reagovao je na netačne navode iz Izvještaja Evropske komisije u vezi sa brojem održanih sjednica ove komisije u 2015. godine.

Dom naroda primio je k znanju Izvještaj i podržao prijedlog zaključka Komisije za odbranu i bezbjednost da se nacrti budućih izvještaja u dijelu koji se odnosi na rad parlamentarnih tijela dostavi tim tijelima kako bi ona mogla reagovati i ispraviti netačne navode.

Razmatranje Akcionog plana za provođenje Reformske agende na nivou Savjeta ministara odgođeno je za iduću sjednicu, kako bi se obezbijedilo prisustvo članova Savjeta ministara, čija je sjednica bila u toku u vrijeme održavanja sjednice Doma naroda.

Od Savjeta ministara biće zatraženo da za tu raspravu dostavi informaciju o provođenju Akcionog plana Reformske agende.

(Agencije)