Vijesti 25.10.2019.

DELOŽACIJA KOJA JE ŠOKIRALA JAVNOST Popovići će tužiti Srpsku, idu do Strazbura

ČITANJE: 3 minute

Porodica Popović, starica Vukosava i njena kćerka Sanja, tužiće Republiku Srpsku zbog štete koja im je nanesena nakon oduzimanja porodične kuće vrijedne 200.000 maraka.

Ovo je ekskluzivno za Srpskainfo najavila pravna zastupnica porodice Popovića i banjalučki advokat Smiljana Moravac Babić.

Na strani Popovića je možda i najjači dokaz, a to je velika nesrazmjera između duga i vrijednosti kuće koja im je oduzeta zbog tog duga, a što je u ranijem periodu Evropski sud pravde u Strazburu već presudio u korist vlasnika nekretnine.

– Zbog štete koju je Vukosava Popović pretrpila u spornom slučaju tužićemo Republiku Srpsku, a toj tužbi bi se mogla pridružiti i njena kćerka Sanja koja još čeka ishod parnice u kojoj traži svoja prava na kući koja im je oduzeta. Dakle, obje se mogu pojaviti kao tužioci i da im u konačnici Republika Srpska namiri štetu – objasnila  je advokat Moravac Babić.

Podsjetila je da je Evropski sud pravde u Strazburu imao sličnu situaciju kada je presudio u korist državljanina Slovenije, koji je takođe izgubio porodičnu imovinu zbog duga koji je bio daleko manji od procijenjene vrijednosti nekretnine koja je prodata kako bi se namirio sporni dug.

– Ovaj postupak će, naravno, biti jako dug i iscrpljujući – izjavila je pravna zastupnica porodice Popović dodavši kako su Popovićeve bile laka meta u čitavom slučaju, jer se radilo o nezaštićenim ženama.

Sanja Popović je za Srpskainfo izjavila da će zbog brutalnosti koje su doživjele od policije tokom deložacije iz porodične kuće, u kojoj su živjele 5 decenija, prijaviti odgovorne Unutrašnjoj kontroli MUP RS.

– Svi su mogli da vide fotografije kako su se ponašali prema nama dvjema i na koji način su nas izbacili iz naše kuće. Tražićemo odgovornost policije, a obratićemo se i Ombudsmanu BiH – rekla je Sanja.

Dodala je da će nastaviti s borbom kako bi vratila porodičnu kuću koja joj je oduzeta.

Podsjetimo, starica Vukosava i njena kćerka Sanja ostale su bez kuće vrijedne 200.000 maraka nakon što je Okružni sud u Banjaluci priznao potraživanja Janka Trivića u ukupnom iznosu od 7.325 marke, novca koji je uložio u renoviranje kuće u vrijeme kada su Popovićeve bile izbačene iz nje.

Nakon toga se odmah prešlo na izvršenje, a na meti se našla kuća, što je Okružni sud u Banjaluci prvo poništio, pa je tražio da prvostepeni sud nađe drugi način namirenja duga.

Iako i Vukosava i njena kćerka tvrde da su namjeravale isplatiti dug Triviću, sud je na kraju ipak presudio da se dug namiri iz njihove imovine, odnosno zapljenom porodične kuće.

U daljem toku postupka sudski vještak je vrijednost dvospratnice od 93 kvadrata sa dvorištem procijenio na oko 113.000 maraka, pa se krenulo u licitaciju.

Nakon neuspjele licitacije, uslijedila je ona na kojoj se cijena obara do trećine vrijednosti, pa je kuća prodana za 37.000 maraka.

Iako je ukupan iznos duga sa 7.324 marke sa sudskim troškovima i na to sve kamatama narastao na oko 22.000 maraka, Popovićima do danas nije isplaćena razlika.

Razlog je navodno u tome što su sredstva bila deponovana kod „Banke Srpske“, koja je u međuvremenu bankrotirala.

Vlasništvo

Advokat Smiljana Moravac Babić ističe da je postupak oduzimanja porodične kuće Popovićima bio nepravedan, a navodi i da u vrijeme kada je doneseno rješenje o izvršenju Vukosava nije ni bila vlasnica kuće.

– U vrijeme kada je doneseno rješenje o izvršenju, Vukosava Popović je bila u postupku otkupa porodične kuće. Dakle, nije bila vlasnik – objasnila je pravna zastupnica porodice Popović.

(Srpskainfo)