Vijesti 04.06.2021.

DEMINERI U BiH TVRDE: Stranci nezakonito uklanjaju mine

ČITANJE: 1 minuta

Strane nevladine organizacije nezakonito se bave deminiranjem u BiH, navedeno je u pismu koje su predstavnici domaćih komercijalnih i humanitarnih organizacija za deminiranje uputili Savjetu ministara i drugim nadležnim adresama.

Kako su pojasnili u pismu, strane nevladine organizacije nisu registrovane za tu djelatnost čime nanose ogromnu štetu domaćim deminerskim preduzećima i humanitarnim organizacijama koje se bave ovim poslom, piše “Glas Srpske”.

Domaći demineri u pismu traže da se stranim organizacijama oduzmu akreditacije, te ističu da je prvi od opštih uslova da podnosilac zahtjeva mora imati status pravnog lica, odnosno da je obavezno izvršiti registraciju djelatnosti za protivminsko djelovanje u skladu sa propisima BiH.

Predstavnici domaćih deminerskih firmi i organizacija u pismu traže hitnu reakciju Komisije za deminiranje BiH.

“Zahtijevamo da odmah stavite van snage nelegalno izdate akreditacije predstavništava stranih organizacija koje se nelegalno bave deminiranjem i upozorite ih da su dužne da se akredituju u skladu sa pravnim propisima koji važe u BiH”, poručili su domaći demineri.

Oni su u pismu naveli i da je i u mandatu prošlog, kao i ovog Savjeta ministara, došlo do izrazitog favorzovanja Oružanih snaga BiH i entitetskih uprava Civilne zaštite.

Pored Savjeta ministara, pismo je upućeno ministru civilnih poslova u Savjetu ministara, članovima Komisije za deminiranje BiH i rukovodstvu Centra za uklanjanje mina BiH (BHMAK).

Direktor BHMAK-a Saša Obradović rekao je da je nakon što je dobio pismo tražio od Ministarstva pravde u Savjetu ministara tumačenje navoda, ali da još nije dobio odgovor.

On je naglasio da podržava domaće deminere, ističući da je činjenica da su uskraćeni za sredstva za deminiranje od strane donatora.

(Srna, E.M)