Vijesti 04.04.2016.

Deminerskom bataljonu donirana oprema vrijedna 380.000 KM

ČITANJE: 1 minuta
DEMINERI
U sarajevskoj Kasarni “Rajlovac” danas je izvršena primopredaja opreme vrijedne 380.000 KM koju je donirao UNDP za Deminerski bataljon Oružanih snaga BiH.

Donacija, koja se sastoji od 21 tipa opreme neophodne za nesmetane deminerske aktivnosti, upriličena je povodom 4. aprila – Međunarodnog dana borbe protiv mina.

Zamjenik komandantna Operativne komande Oružanih snaga BiH Ivica Jerkić naveo je da je riječ o veoma važnoj donaciji UNDP-a jer je ova oprema bitna za podizanje kapaciteta i sposobnosti kada je riječ o deminiranju.

Jerkić je rekao da je donirana oprema posebno važna za novi metod ciljanog tehničkog izviđanja.

On je dodao da su im danas uručeni prikolica za prevoz deminerskih mašina, alat za čišćenje vegetacije, dio informatičke opreme, te da imaju ugovor sa UNDP-om koji će im servisirati sanitetska vozila, a planirana je i obuka sanitetskog osoblja.

“Sve ovo će nam pomoći da ove godine ispunimo vrlo zahtjevan plan kada je riječ o deminiranju”, rekao je Jerkić i naglasio da imaju dobro obučene i iskusne ljude, što je najveći resurs.

Jerkić je svima koji u BiH obavljaju poslove deminiranja čestitao Dan borbe protiv mina.

Zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Zahira Virani istakla je da joj je čast da na Dan borbe protiv mina ima prilku da uruči opremu Deminerskom bataljonu Oružanih snaga BiH.

Ona je naglasila da mine, koje su još prisutne u BiH, ne samo da predstavljaju opasnost za ljudske živote, već i sprečavaju obradu zemljišta.

Prema njenim riječima, UNDP uz pomoć mnogih donatora, nastavlja podržavati napore na deminiranju u BiH.

“Vrijednost opreme je gotovo 400.000 KM i sigurno će pomoći Deminerskom bataljonu da nastavi odličan posao koji je obavljao i do sada”, rekla je ZAhira Virani.

(Agencije)