Politika 19.09.2018.

DEMOGRAFIJA STRATEŠKO PITANJE U RS DNS predlaže formiranje Savjeta za natalitentu politiku

ČITANJE: 2 minute

Republika Srpska se suočava sa nepovoljnim demografskim procesima zbog čega je neophodno aktivnije provođenje pronatalitetnih mjera i formiranje Savjeta za natalitetnu politiku.

Naši strateški ciljevi su – dugoročan demografski rast i jačanje porodice!

Ovo je zaključeno juče na sjednici Političko-ekonomskog savjeta Demokratskog narodnog saveza posvećenoj demografskim kretanjima u Srpskoj, održanoj u Kulturnom centru Banski dvor.

Konstatovano je da se Srpska suočava sa smanjenjem stope rađanja i negativnim prirodnim priraštajom, zatim sve manjim brojem učenika i studenata, starenju stanovništva i migracijama radno sposobnogn stanovništva u inostranstvo.

S obzirom na nepovoljnu demografsku sliku, ocijenjeno je da je neophodno aktivnije provođenje mjera pronatalitetne populacione politike, kako na republičkom, tako i na nivou lokalnih zajednica.

Uvažavajući pozitivna svjetska iskustva, naglašena je potreba nadogradnje mjera nadležnih institucija koja podrazumijevaju sistem finansijskih stimulacija, pojačane zdravstvene i socijalne zaštite porodica i djece, radno zakonodavstvo koje promoviše opciju fleksibilnog radnog vremena, sistem srednjeg i visokog
obrazovanja u funkciji obezbjeđenja sigurnog zaposlenja, kao i preuzimanje dijela obaveze podizanja djece i omladine od strane društva.

Članovi savjeta su se složili da je neophodno formirati i novi Savjet za natalitetnu politiku u čijem radu bi učestvovali predstavnici iz političkog i stručnog miljea, koji bi, uz adekvatnu medijsku promociju, obezbijedili demografsku obnovu i
spriječili negativan priraštaj stanovništva.

Zaključeno je da mjere pronatalitetne populacione politike treba usmjeriti na brigu o zdravlju žene i djeteta, povećanju dječijeg odatka, stimulisanju rađanja bez obzira na socijalni status porodilje, te na promociju materinstva, kako bi bila stvorena zdrava populaciona klima u društvu.

DNS je ovim prijedlozima nastavio kontinuitet politike koja se odnosi na poboljšanje demografske slike i unapređenje položaja djece, omladine i njihovih porodica.

Političko-ekonomski savjet DNS je najavio održavanje velike naučno-stručne konferencije posvećene demografskim pitanjima, koja će biti održana po završetku oktobarskih izbora.