Politika 26.05.2020.

Demokratski narodni savez i Srpska demokratska stranka potpisuju koalicioni sporazum

ČITANJE: 2 minute

Demokratski narodni savez i Srpska demokratska stranka potpisaće vrlo brzo koalicioni sporazum kojim će regulisati izlazak na izbore u Gradu Prijedoru, saznaje banjaluka.net.

Obje stranke će imati samostalne liste, dok će kandidata dati DNS, a rješenje se još usaglašava, iako su velike šanse da to ne bude sadašnji gradonačenik Milenko Đaković. SDS će izvjesno podržati kandidata DNS-a zajedno sa ostalim opozicionim strankama, a to je nagovijestio i predsjednik SDS-a Mirko Šarović, najavljujući u Prijedoru iznenađenje, dok će drugi blok predvoditi SNSD zajedno sa ostalim strankama vladajuće koalicije izuzev DNS-a.

Svjestan te situacije predsjednik DNS-a Nenad Nešić je dao ovlaštenje lokalnim organizacijama da mogu pregovarati sa svim političkim subjektima nastavljajući staru praksu DNS-a “da treba držati oboje vrata otvorena”. Odgovor je vrlo brzo stigao iz SNSD-a, da oni koji na lokalu nisu u koaliciji sa SNSD-om ne mogu računati na republičke pozicije. Međutim, činjenica jeste da je Nešić obećao mnogim lokalnim organizacijama prilikom izbora za predsjednika DNS-a da će imati odriješene ruke na lokalu i to je uslov bio da dobije podršku za predsjednika DNS-a.

Tako je dogovoreno da DNS sa opozicijom ima kandidate na gradonačelnika Prijedora, Čelinca, Pala, a da se u nekim lokalnim zajednicama samo formalno podržava kandidat SNSD-a poput Doboja a da se podrži suštinski drugi kandidat ili da se uopšte ne bave kandidaturom već da se bave samo listom za odbornike.

U Prijedoru je situacija dodatno složena jer prijedorski odbor stranke nikako ne podržava Nešićev rad i kadrovsku politiku koju vodi i zbog toga im pozicija gradonačelnika Prijedora daje šansu da ostanu u igri i da poslije izbora promijene stvari u samoj stranci.

(banjaluka.net)