DEMOS: Osuđujemo antidejtonsku i diskriminatorsku politiku SDA prema Republici Srpskoj i Srbima u BiH

Demokratski savez (DEMOS) uputio je otvoreno pismo javnosti Republike Srpske i BiH, međunarodnoj zajednici i svim političim akterima od kojih se traže jasni odgovori i djelovanje.

Pismo prenosimo u cijelosti:

DEMOS osuđuje trajnu institucionalnu, antidejtonsku i diskriminatorsku politiku i praksu prema Republici Srpskoj i Srbima u BiH, posebno u Federaciji BiH kojoj su svakodnevno izloženi Srbi koji nisu napuštali svoje domove i povratnici u ovaj entitet, a što se ispoljava naročito:

– sprječavanjem povratka različitim mjerama, uključujući fizičke napade na povratnike, zastrašivanje, uništavanje i državnu otimačinu imovine, te neprocesuiranje ovih slučajeva;

– sprječavanjem zapošljavanja u javnim institucijama FBiH i pored Ustavne garancije da će to svima biti omogućeno na jednak način;

– negiranjem zločina nad srpskim narodom, te opstruisanje svih sudskih procesa za ratne zločine počinjene nad vojnicima JNA i srpskim narodom;

– uskraćivanjem prava na obrazovanje i onemogućavanjem upotrebe srpskog jezika i ćirilice iako to ustavi u BiH, Odluka Ustavnog suda BiH i svi međunarodni instrumenti o ljudskim pravima garantuju;

– održavanjem asimetričnih ustavnih rješenja i neefikasnog mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa što je posljedica odbijanja potpune implementacije odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda

– otvorenim suprotstavljanjem implementaciji odluka Ustavnog suda BiH od strane institucija Federacije BiH;

– rušenjem antifašističkih spomenika u Federaciji BiH, kojim je obilježeno stradanje Srba u Drugom svjetskom ratu;

– svjesnom i stalnom radikalizacijom političkih prilika putem javnih istupa najviših funkcionera SDA;

– medijskom satanizacijom Srba i Republike Srpske i svih njihovih političkih lidera;

– višegodišnjim zataškavanjem i neprocesuiranjem napada na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici, poslije čega se nijedan Srbin ne osjeća bezbjednim.

DEMOS smatra da se izvor ovakvog diskriminatorskog, antidejtonskog i necivilizacijskog djelovanja nalazi u nastojanju politike SDA da političkim sredstvima ostvari ratne ciljeve proklamovane u “Islamskoj deklaraciji” Alije Izetbegovića.

DEMOS poziva sve kadrove političkih partija iz Republike Srpske, koji su imenovani ili izabrani u tijelima zakonodavne i izvršne vlasti da, u skladu sa svojim nadležnostima, koristeći sve raspoložive pravne instrumente, odmah počnu sa osporavanjem diskriminirajućih odredbi u ustavima i zakonima pred nadležnim institucijama, a radi postizanja pune konstitutivnosti Srba u Federaciji BiH.

Osuđujemo inertnost i pasivnost međunarodne zajednice, prije svega Kancelarije visokog predstavnika u BiH, u pogledu obaveze sprječavanja diskriminatorskog i antidejtonskog djelovanja vlasti Federacije BiH.

DEMOS će tražiti reformu pravosudnog sistema BiH, kao i transformaciju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i njegovih nadležnosti, kako bi se vratilo povjerenje građana u cjelokupni pravosudni sistem.

DEMOS smatra da se povjerenje i budućnost mogu graditi isključivo na istini i odricanjem od politika bošnjačkog šovinizma, koje za cilj imaju pokušaj unitarizacije BiH.

DEMOS pozdravlja formiranje komisija Vlade Republike Srpske koje bi trebalo da daju istinitu o svim zločina počinjenim u Srebrenici i Sarajevu u ratnom periodu od 1992. do 1995. Podsjećamo da Vlada Federacije nikada nije postupila po nalogu Doma za ljudska prava BiH i nije formirala komisiju koja je trebalo da sačini izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu. Ništa nije uradila ni Komisija Savjeta ministara BiH iz 2006. jer zbog opstrukcije SDA prestala sa radom. Sve to daje pravo Republici Srpskoj i srpskom narodu da formira kompetentne komisije koje će naučnim metodama objetivno utvrditi šta se zaista desilo u Srebrenici i Sarajevu u toku cijelog rata.

Od Savjeta za primjenu mira očekujemo da nedvosmisleno podrži nepristrasan rad ovih međunarodnih komisija kako bi se dopunila slika rata u BiH, skrojena političkim odlukama i političkim presudama na štetu srpskog naroda.

Pozivamo funkcionere Federacije BiH, posebno iz reda SDA, da se konačno suoče sa istinom o počinjenim ratnim zločinima i nad srpskim narodom u proteklom ratu, kao i nastavkom ratne politike u mirnodopskim uslovima.

DEMOS ističe da su neslužbeni rezultati popisa iz 2013. godine utvrdili stravičnu istinu o brutalnom etničkom čišćenju i masovnom progonu Srba u Federaciji BiH, koje bošnjačke političke partije, sa SDA na čelu, odbijaju da priznaju. Podsjećamo da je na teritoriji FBiH do rata živjelo oko 600.000, a prema neslužbenom popisu iz 2013. bilo ih je svega 56.550 ili 2,55 %. Najdrastični primjer etničkog čišćenja Srba u proteklom ratu sa područja FBiH je grad Sarajevu. Podsjećamo da je u Sarajevu prije rata živjelo oko 90.000 Srba, a po neslužbenim rezultatima popisa iz 2013, u federalnom Sarajevu živi oko 10.400 Srba. Situacija je slična i u drugim gradovima u Federaciji BiH kao što su: Mostar, Zenica, Tuzla i drugi.

Pozivamo bošnjačke političke partije, prije svih partiju koja je dobila najviše glasova – SDA, da sprovedu odluku Ustavnog suda BiH broj U 4/04 od 31. marta 2006. godine kojom je utvrđeno da Zakon o grbu i zastavi Federacije BiH nije u skladu sa Ustavom BiH i međunarodnom konvencijama o ukidanju svih oblika diskriminacije.

Podsjećamo da je istom Odlukom Ustavnog suda naloženo Parlamentu FBiH, u kojem SDA čini većinu sve ove godine, da u roku od šest mjeseci izmjeni obilježja kojima je diskriminisan srpski konstitutivni naroda u FBiH, što nije provedeno punih 13 godina.

DEMOS poziva bošnjačke političkih partije, prije svih SDA, da odgovori na pitanja:

Koliko je Srba ubijeno u Sarajevu u proteklom ratu i poslije njega?

Koliko je srpskih ljekara, profesora univerziteta, umjetnika, novinara, inženjera, pravnika i drugih protjerano i zauvijek napustilo ovaj Sarajevo?

Gdje je kulturno blago Srba i šta je sa vraćanjem imovine pojedincima, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi na širem području grada Sarajeva?

Zbog čega se na srpskim imanjima oko Sarajeva danas vrši plansko naseljavanje Arapa?

DEMOS očekuje od institucija BiH da konačno primoraju vlasti Federacije da sprovedu odluku o konstitutivnosti srpskog naroda u FBiH.

DEMOS traži da u skladu sa odlukom o konstitutivnosti srpski jezik i ćirilicu uvedu u osnovne škole na cijeloj teritoriji FBiH i postane ravnopravno pismo u upotrebi u svim institucijama u FBiH i BiH, navodi se u pismu.

Neizvjesno uvođenje doživotne robije u Republici Srpskoj

Još nije jasno da li će počinioci najtežih krivičnih djela u Republici Srpskoj na doživotnu robiju. Uvođenje instituta doživotne kazne zatvora, po ugledu na Srbiju, eventualno će analizirati radna grupa u izradi Izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske koja je na pomolu ove godine. Ipak, u Ministarstvu pravde Republike Srpske za sada nisu sigurni

Održan GEFF i UniCredit energetski efikasan dan u Banjaluci

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, EBRD (GEFF program), UniCredit Bank Banja Luka te vodeći proizvođači i prodavači zelenih tehnologija, organizovali su “energetski efikasan dan” ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci. Tokom događaja proizvođači i distributeri energetski efikasnih tehnologija, procijenjenih i odobrenih od strane GEFF-a, građanima su predstavili zelene tehnologije kao što su: toplotna

Na simpozijumu u Banjaluci više od 100 neurologa iz Srbije i Srpske

U Banjaluci je danas počeo Međunarodni simpozijum o neurologiji, kojem prisustvuje više od stotinu neurologa iz Srbije i Republike Srpske. Na Simpozijumu pod nazivom “Prvi sastanak neurologa Srbije i Republike Srpske”, biće riječi, između ostalog, o unapređenju kvaliteta liječenja pacijenata. Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da će na

Prikazana savremena umjetnost i djelo Vlade Miloševića

Manifestacija “Dani Vlade Miloševića” zatvorena je u Banskom dvoru Kulturnom centru koncertom studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci je kao organizator manifestacije ovogodišnji program posvetila promociji studenata i fokus je bio na domaćem umjetničkom kadru. Najtalentovanijim studentima pripala je čast ne samo da otvore nego i da zatvore ovu uglednu

“POLENSKI SEMAFOR” ZAKOČEN ZBOG DVA FENINGA Poništen tender za mjerenje polena u vazduhu

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u Banjaluci još nije počelo iako je dolaskom proljeća počelo bujanje vegetacije koja kod brojnih Banjalučana izaziva alergijske reakcije. Građani su prethodnih godina svakodnevno dobijali ove informacije na takozvanom „Polenskom semaforu“ na internet stranici Grada ali za ovu sezonu još nije izabrana firma ili ustanova koja bi bila zadužena

POVODOM DANA GRADA Tri koncerta večeras u Banjaluci

Povodom Dana grada Banjaluke, velika regionalna muzička zvijezda Željko Samardžić održaće večeras koncert kod Muzeja savremena umjetnosti. Jazz Poesy Cabaret poklanja rodnom gradu čovječansku pretpremijeru svog novog studijskog albuma. Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske, sa početkom u 20 časova. Na koncertu će se pored starih izvesti i devet novih pjesama koje