Politika 24.12.2018.

DEMOS: Što prije formirati Savjet ministara, opstrukcija ne ide nikome u korist

ČITANJE: 2 minute

Demokratski savez – DEMOS pozvao je danas da se što hitnije formira Savjet ministara, ističući da je opstrukcija u ovom procesu, koja jasno dolazi iz bošnjačkog političkog korpusa, na štetu svih građana Bosne i Hercegovine. 

DEMOS podsjeća da je zakonski rok za formiranje Savjeta ministara istekao 21. decembra i napominje da ne postoji ni jedan realan razlog zbog kojeg ne bi trebalo da je okončano konstituisanja organa vlasti na nivou BiH.

– Republika Srpske je okončala konstituisanje svih organa vlasti nakon opštih izbora i spremna je da se konstituišu i organi vlasti na nivou BiH. Evidentno je da postoje opsrukcije u političkom Sarajevu zbog čega pozivamo sve političke partije da učine dodatne napore i da u korist svih građana Republike Srpske i Federacije BiH okončamo proces formiranja vlasti – navode oni.

Legitimna odluka političkih partija, koje čine vlast u Republici Srpskoj je da za predsjedavajućeg Savjeta ministara predlože Zorana Tegeltiju, koji se dokazao stručnim i odgovornim obavljajući funkciju ministra finansija Republike Srpske, objašnjavaju u ovom savezu.

– Ne vidimo ni jedan razlog za opstrukciju njegovog imenovanja od strane bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH što se upravo dešava – navode oni.

Dodaju da pravo Republike Srpske je da na pozicije u Savjetu ministara predlaže ljude za koje smatra da će najbolje i najodgovornije obavljati povjerene funkcije.

– Još jednom podvlačimo da opstrukcija u procesu formiranja Savjeta ministara ne ide ni u čiju korist, nego naprotiv, na štetu svih građana BiH. Pored toga, najveći broj ljudi u Savjetu ministara, koji obavljaju poslove u tehničkom mandatu, izabran je na poslaničkim listama u parlamentima u BiH i istovremeno obavljaju i ministarske poslove što je politički nekorektno, a od čega građani BiH nemaju nikakvu korist – zaključuju u ovom savezu.

(Srpskainfo)