Politika 10.09.2020.

DEMOS: Svi teže normalizaciji odnosa, Izetbegović nudi mržnju

ČITANJE: 2 minute

Demokratski savez /DEMOS/ osuđuje najavu lidera SDA Bakira Izetbegovića koji ponovo govori o mogućnosti revizije tužbe protiv Srbije za navodni genocid i da će to, kako kaže, zavisiti od presude Ratku Mladiću i naglašavaju da dok svi teže normalizaciji odnosa, Izetbegović svom narodu nudi mržnju i drži ga u stalnom sukobu sa svima.

“Krajnje je vrijeme da Bakir Izetbegović, kao lider najjače bošnjačke političke partije, što ga čini i najoodgovornijim za političku situaciju u zemlji, shvati da je građanski rat završen prije 25 godina, da je u tragičnom ratu učestvovalo više strana i da prihvati da su zločini počinjeni na svim stranama. O tome svjedoče stotine hiljada protjeranih i ubijenih Srba iz Sarajeva i drugih gradova, nad kojima su stravične zločine počinili pripadnici takozvane Armija RBiH”, navodi se u saopštenju.

Nažalost, dodaju iz DEMOS-a, u političkoj glavi Bakira Izetbegovića rat nikada nije završen, nikada se nije pokajao, niti priznao počinjene zločine koje su bošnjačke vojne snage počinile nad srpskim narodom, a Srbe protjerane iz Sarajeva već 25 godina optužuju za agresoriju na svoja sopstvena ognjišta.

“Izetbegović ponovo najavljuje tužbu protiv Srbije i vraća nas u začarani krug svađa, netrepeljivosti i radikalizacije odnosa u regionu. I on to čini u trenutku kada zemlje regiona najavljuju normalizaciju odnosa kroz ‘mali Šengen’, kada se razvija saradnja na ekonomskom, kulturnom i svakom drugom polju… Iako svi teže normalizaciji odnosa, Izetbegović svom narodu nudi mržnju i drži ga u stalnom sukobu sa svima. Ali, zatvoren u autističnom krugu mržnje sarajevske političke kotline, Izetbegović to ne vidi i ne prepoznaje”, ističe se u saopštenju.

Iz DEMOS-a podsjećaju da nema prilike u kojoj predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nije izrazio stav da poštuje teritorijalni integritet BiH i njenu suverenost, ali da to nije dovoljno onima kojima je mržnja jedini politički kredo i koji dalje od toga niti znaju, niti mogu.

(Srna)