Politika 02.07.2021.

Denis Zvizdić zvanično napustio Stranku demokratske akcije

ČITANJE: 1 minuta

Denis Zvizdić i zvanično je napustio Stranku demokratske akcije (SDA) nakon dužeg perioda neslaganja s užim rukovodstvom na čelu s Bakirom Izetbegovićem, saznaje Klix.ba.

Zvizdić, inače član Kolegija Parlamentarne skupštine BiH i dugogodišnji visokopozicionari kadar SDA, od lokalnih izbora koji su održani u novembru prošle godine javno je iskazivao nezadovoljstvo stanjem u stranci te pozivao na korjenite reforme.”Već mjesecima, tačnije od lokalnih izbora, apelujem i predlažem, ukazujem na neophodnost kvalitativnih, kadrovskih i koncepcijskih promjena na nivou općinskih, gradskih i kantonalnih organizacija SDA, tamo gdje nije ostvaren dobar izborni rezultat… Zbog toga sam predložio da uđemo u fazu meritokratskih, a ne partitokratskih imenovanja, odnosno osvježavanja, rekonstrukcije općinskih, gradskih i kantonalnih organizacija SDA”, kazao je Zvizdić u posljednjem intervjuu za naš portal prošlog mjeseca.

Tada je naglasio da bez promjena SDA neće vratiti autoritet u sredinama gdje je izgubila, jer se recikliraju isti kadrovi.

Kako do radikalnijih promjena nije došlo, Zvizdić je i odlučio ozvaničiti ono o čemu se spekulisalo mjesecima – vratio je člansku kartu nakon 30 godina i pridružio se “klubu” poznatih SDA-ovaca koji su nezadovoljni načinom vođenja SDA napustili tu stranku, poput Elmedina Konakovića, Senada Šepića, Aljoše Čampare i Semira Efendića.

Zvizdić je od 1991. godine, između ostalog, bio predsjednik Vijeća SDA, zatim član Glavnog odbora SDA i potpredsjednik i smatran je jezgrom stranke. Kao funkcioner SDA bio je na funkcijama od premijera Kantona Sarajevo do predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Za sada nije poznato da li će se Zvizdić priključiti drugoj stranci ili će neko vrijeme biti solo igrač, ali je sigurno da će nastaviti političku karijeru.

(E.M)

Oznake: Denis Zvizdić