Svijet 24.11.2021.

“DER STANDARD”: Varhelyi i Eichhorst u EU stoje na putu zagovornicima sankcija protiv Dodika

ČITANJE: 2 minute

Njemačka se zalaže za sankcije lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, a bivši britanski ministar vanjskih poslova William Hague čak je za slanje NATO trupa, no, prema pisanju austrijskog “Der Standarda” na putu im stoje Angelina Eichhorst i Oliver Varhelyi.

Prema pisanju austrijskog lista, za uvođenje sankcija Dodiku su Njemačka i zemlje Beneluksa, zainteresirane su i Češka, Švedska i Finska. Nejasno je koliko bi država EU podržalo sankcije lideru SNSD-a, koji je Bosnu i Hercegovinu gurnuo u najveću krizu od kraja rata 1995. godine, prenosi Klix.

“EU je podijeljena po tom pitanju, jer Dodik također dobija podršku – na primjer od desno-populističkih šefova vlada Mađarske i Slovenije Viktora Orbana i Janeza Janše. Već je poznato da ju je dobio od Rusije i Srbije”, navde oni.

Potrebno je 15 država

List navodi da je za sankcije potrebno odobrenje 15 država EU. Dodikovom prijetnjom da će Republika Srpska istupiti iz zajedničke vojske, pravosuđa i poreskih i carinskih organa, Republika Srpska bi mogla postati neka vrsta odmetničke države – slično kao i Pridnjestrovlje u Republici Moldaviji.

“Evropska služba za vanjske poslove jednako je neodlučna u slučaju Dodika kao i zemlje EU poput Austrije. Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst zalaže se za promjenu izbornog zakona i, poput mađarskog povjerenika za pregovore o proširenju Olivera Varhelyija, podržava želje hrvatskog nacionalističkog HDZ-a”, smatraju oni.

HDZ želi svoju izbornu jedinicu u kojoj ima većinu, kako bi ubuduće samo političari HDZ-a mogli biti birani za hrvatske predstavnike u državno Predsjedništvo, dodaju te kažu kako je šef HDZ-a Dragan Čović politički je blisko povezan sa Dodikom.

Britanija odgovara

Velika Britanija je mnogo jasnije od EU reagovala na Dodikovu destabilizaciju, misli autor. Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss stavila je Balkan na dnevni red sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a 30. novembra u Rigi. U Londonu postoji zabrinutost i zbog ponovnog naoružavanja u Srbiji. Bivši ministar vanjskih poslova William Hague nedavno je u Timesu pisao o Dodiku da Britanija i EU treba da se pridruže SAD-u i uvedu sankcije svakome ko podriva Dejtonski mirovni sporazum. Dodik je pod američkim sankcijama od 2017. godine.

“Ključno je da male evropske snage poznate kao EUFOR budu ojačane NATO trupama stacioniranim u strateški kritičnim područjima kao što su Brčko i aerodrom Tuzla”, rekao je Hague.

(SB)