Vijesti 21.04.2016.

Derventa dobila čokolateriju: Od ljubavi do biznisa

ČITANJE: 3 minute
coko
Dairu Milaimi iz Dervente, oduvijek je privlačio rad sa čokoladom, a nedavno je dosanjala svoj san. S obzirom da joj je otac bio poslastičar, te je rasla uz razne poslastice, odlučila je da i sama, iz ljubavi, počne da pravi razne slatkiše.

Međutim, željela je da napravi nešto inovativno, nešto drugačije od klasične slastičarne i običnih kolača. Zbog toga se odlučila da otvori čokolateriju u kojoj prodaje proizvode od čokolade, koje sama pravi.

cokolada

“Dok sam živjela u Njemačkoj željela sam da upišem školu za konditora i da se specijalizujem za rad sa čokoladom. Ali, nisam imala mogućnost da to ostvarim i na tome je ostalo. Međutim, ponovo mi se javila želja i pošto nisam imala nikakvo iskustvo, niti ikog da me posavjetuje, odlučila sam  da kupim knjigu jednog poznatog čokolatijera i tao je počelo”, priča Daira.

cokolada 2

Uz svestranu podršku majke upustila se u avanturu. Uslijedilo je izučavanje tehnike rada sa čokoladom i pronalaženje dobavljača, nakon čega je u kućnoj atmosferi počela da pravi praline. Od tada je pravila razne vrste čokoladnih poslastica, te u čokolateriji trenutno nudi dvadesetak vrsta proizvoda, uz čokolade i table.

cokolada 3

Kako ističe, mnogo radi na dječijem programu, a očekuje i da će njeni proizvodi biti traženi i na svadbama i drugim raznim manifestacijama.

“Do sada sam imala samo pozitivne kritike, mada ne bježim ni od onih loših. Ne mogu se požaliti na zainteresovanost, naročito nakon degustacije, a isto tako ne mogu reći šta se najviše traži jer ljudi uglavno žele da probaju sve pa kupuju raznovrsno. Moram istaći da radim samo sa čuvenom belgijskom čokoladom visokog kvaliteta, ne koristim nikakve konzervanse i aditive, i sve arome su na prirodnoj bazi”, ističe Daira.

cokolada 4

S obzirom na to da se čokoladom bavi isključivo iz ljubavi, ideja za dalji rad joj ne nedostaje. Nedavno se predstavila i na Sajmu vjenčanja, a u planu joj je da svojih ruku djela predstavi još većem broju ljubitelja najpopularnije poslastice.

“Rad sa čokoladom je nešto što me apsolutno ispunjava i mislim da je lijepo kad neko uspije da ostvari svoj san, kako sam to ja uspjela. Za budućnost imam mnogo planova. Najprije, želim da još poradim na asortimanu, svakako ću posjećivati sajmove, a u daljoj budućnosti bih vooljela da svoje znanje proširim. U planu mi je da pohađam kurseve koje organizuju poznate belgijske firme čokolade, te se nadam da će moj rad, kreatvnost i kvalitet mojih proizvoda biti prepoznati od strane mojih sugrađana”, kaže Daira.

cokolada 5

Po obrazovanju, Daira je diplomirani inžinjer računarstva i informatike i deset godina radi kao referent  za uvoz i izvor. Zbog toga poručuje mladima da nikad nije kasno da ostvare svoje snove.

“Uz malo više truda i rada sve je moguće”, poručuje vlasnica prve derventske čokolaterije.

Prva derventska čokolaterija ima i svoju FEJSBUK STRANICU na kojoj možete da vidite neke od čokoladnih proizvoda u ponudi.

(Derventski list)