Vijesti 13.05.2021.

Priča o Bori Railiću iz Dervente, zaljubljeniku u motorne zmajeve (VIDEO)

ČITANJE: 1 minuta

Šezdesetpetogodišnji Borislav Railić iz Dervente prije 20 godina počeo je da leti motornim zmajem koji je privremeno prizemljen i nalazi se u njegovom dvorištu.

Motornim zmajem Boro Railić letio je 20 godina. Tako je ispunio svoj dječački san i uživao u visinama, piše RTRS.

– Letio sam u Srbiji, u Smederevu… Letjeti je nešto posebno, ne bih nikad poželio da sletim – kaže Railić.

Letenje zahtijeva disciplinu i poštovanje određenih protokola. Kada se sve uradi kako treba nema bojazni za letače, dodaje on.

– Stručna lica vrše preglede, daju saglasnost da zmaj može da leti. Obuka traje 15 sati uz prisustvo instruktora – naglasio je Boro.

Njegov motorni zmaj već pet godina je prizemljen i čeka bolje dane. Parkirao ga je ispred kuće, a krila mu je skinuo jer su prevelika za malo dvorište.

Prvi put poletio je u Čović Polju, a od tada njegova ljubav prema letenju ne prestaje. Kasnije je nabavio i zmaja, kojeg je deponovao u Zalužanima i najčešće tamo letio, ali je morao da ga izmjesti, pa je zmaj privremeno smješten u dvorište porodične kuće.

Čim pronađe adekvatnu travnatu površinu za polijetanje zmaj će ponovo u funkciju, tome se nada ovaj Dervenćanin uvjeren da će u ovom gradu uskoro biti formiran i aero-klub koji će okupiti zaljubljenike u letenje.

(E.M)