Svijet 24.05.2023.

DeSantis objavio kandidaturu: Boriće se s Trampom za predsjedničku kandidaturu

ČITANJE: 2 minute

Republikanski guverner Floride Ron DeSantis potvrdio je da će se natjecati u utrci za republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a 2024. godine.

DeSantisa (44) se smatra glavnim protivnikom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u borbi za republikanskog kandidata na izborima u SAD-u. Dugo se očekivala njegova kandidatura, a sada se i službeno prijavio Federalnoj izbornoj komisiji.

Republikanac se pridružuje rastućem popisu kandidata koji žele svrgnuti Trumpa, koji vodi u svojoj stranci s više od 30% potpore u nacionalnim anketama.

Republikanski glasači sljedeće će godine odlučiti koji će se kandidat suočiti s predsjednikom Džoom Bajdenom, demokratom, na  izborima u novembru 2024. godine.

Republikanci misle da će Trump osvojiti stranačku nominaciju

DeSantis najbolje prolazi kod vrlo konzervativnih birača (34%), dok ga među donekle konzervativnima kao prvi izbor podržava samo 23% ispitanika.

Otprilike polovica republikanskih glasača (52%) smatra kako je vrlo vjerojatno da će Trump osvojiti stranačku predsjedničku nominaciju, još 35% smatra da je to donekle vjerojatno, a samo 13% misli da to nije previše vjerojatno ili da se uopšte neće dogoditi.

Trumpova pristalice imaju puno više povjerenja u njegove izglede – 71% onih koji Trumpa nazivaju svojim prvim izborom na predizborima kaže da je vrlo vjerojatno da će pobijediti, u usporedbi sa samo 30% onih koji ga trenutno ne podržavaju.

Gotovo tri četvrtine (73%) republikanskih i republikancima naklonjenih registriranih birača kaže da su prilično zadovoljni trenutnim brojem republikanskih kandidata koji se natječu za predsjednika, iako ih samo 18% ističe da su vrlo zadovoljni.

Tek 7% kaže da uopšte nisu zadovoljni. Ta je procjena slična stajalištu birača koji naginju republikancima o njihovim opcijama u srpnju 2015. godine, nedugo nakon što je Trump ušao u utrku, iako je nešto niža od ocjene demokrata o njihovom vlastitom broj kandidata u junu 2019. godine.

(A. S.)

Oznake: Ron DeSantis