Magazin 07.01.2016.

Deset savjeta za održavanje automobila u zimskim mjesecima

ČITANJE: 2 minute
auto
Niske temperature sad konačno dokazuju da je zima itekako stigla. Led i snijeg pojave su koje u Bosni i Hercegovini ne možemo baš izbjeći, a ovih deset savjeta moglo bi vam uveliko pomoći kako bi dragocjeno vrijeme koristili za nešto drugo.

Podignite brisače tokom noći i navucite preko njih čarapu ili neku tkaninu kako se u zimskim mjesecima pod utjecajem temperature ne bi zalijepili za staklo. Taj će vam “trik” pomoći da što brže očistite vjetrobransko staklo.

Zamrznuta brava, ako vrata još uvijek otvarate ključem. Uzmite slamku i puhnite u sredinu kako bi toplim zrakom odledili unutrašnji sklop. Ako to nije rezultiralo uspjehom, koristite upaljač kako bi lagano zagrijali ključ, a potom i lakše otključali automobil.

Jedna od zanimljivih ideja je i punjenje čarape ili određene tkanine pijeskom, koji bi tokom noći trebao spriječiti zaleđivanje stakala. Vlaga koja stvara kondenz, prilikom čega se lede stakla, trebala bi se smanjiti, a time i olakšati jutarnje kretanje na posao. Ostavite pijesak u unutrašnjost automobila tokom noći. Ako rezultati nisu očekivani zbog ekstremnih vremenskih uslova, definitivno nije odmoglo ni u kojem slučaju.

Oprezno s toplom vodom! Pregrijana voda mogla bi uzrokovati pucanje stakla. Iako vjetrobransko staklo debljinom i strukturom nije lako lomljivo, svakako pripazite jer nisu sve staklene površine jednake čvrstoće i debljine.

Ulaganje u kvalitetnu strugalicu leda pametna je odluka, jer metalne površine mogle bi oštetiti staklo ili boju na automobilu.

Spuštanje stakala u vratima nikako nije pametna ideja ukoliko se na njihovim površinama još uvijek nalazi led. Svakako prije toga postružite led strugalicom ili pričekajte da se led otopi pod utjecajem više temperature.

Retrovizorima možete „obući“ vrećice za zamrzivač. Ujutro ćete olakšati posao čišćenja leda.oprema2

Obavezno provjerite veličinu utora u gumama kako sigurnost na cesti ne bi došla u pitanje.

Kombinujte omjer sirćeta i vode kako bi smanjili mogućnost zamrzavanja. Navečer bi tom kombinacijom trebali posuti vjetrobrane i tako ćete umanjiti mogućnost zamrzavanja staklenih površina. Omjer mora biti 3:1 za ocat!
Čuvajte platnene navlake u zimskim mjesecima, jer pomoći će u trenucima guranja automobila iz zatrpanog snijega. Navlačenjem preko cipela, smanjit će se klizanje, odnosno čvršće ćete stajati na tlu.

Smjesa za otklanjanje leda

Ovaj trik ne samo da će vam osigurati tople ruke i duži san, već ćete imati i čista stakla na vašem četverotočkašu.

Dakle sve što trebate je pomiješati ove sastojke: 2/3 medicinskog alkohola (70%), 1/3 vode, jedna velika kašika deterdženta za suđe.

Izmiješanu tekućinu pomoću špricaljke nanijeti na zaleđenu površinu koja će momentalno otopiti led.

(Faktor.ba)