Magazin 28.11.2015.

Deset stvari koje niste znali o ljubljenju!

ČITANJE: 2 minute
Francuski poljubac
Iako ste možda savladali tehniku savršenog poljupca to ne znači da znate baš sve o njemu, na primjer da se svake godine 6. jul slavi kao međunarodni dan poljubaca.

Volite da se ljubite kao i svi mladi, ali šta zapravo znate o poljupcu? Ovih 10 stvari će vam sigurno biti zanimljive, pogotovo ako ne znate odakle potiče ljubljenje.

1. Dvije trećine ljudi naginje glavu udesno kada se ljubi. Čudno, ali istinito ovu naviku su vjerovatno pokupili još u materici, jer to čini otprilike isti broj nerođenih beba.

2. Parovi koji se češće ljube imaju kvalitetniju vezu.

3. Tokom poljupca u tijelu se otpuštaju hormoni sreće – oksitocin i endorfin zbog čega se nakon ljubljenja osjećamo poletno i zadovoljno.

4. Na ljubljenje potrošimo u prosjeku 15 dana u toku cijelog života.

5. Studija objavljena u časopisu Microbiome potvrđuje da se tokom svakog poljupca razmijeni oko 80 miliona različitih mikroba, što je 77 000 više mikroba nego što se može naći u javnom WC- u. Ali razmjena tih mikroba pomaže osobama da ojačaju imunitet i da bore protiv bolesti.

6. Najduži poljubac na svijetu prema Ginisovoj knjizi rekorda trajao je 58 sati, 35 minuta i 58 sekundi.

7. Mladenci se ljube tokom vjenčane ceremonije jer se ova praksa nekada smatrala obavezujućom poput potpisivanja ugovora.

8. Poljubac potiče od najnježnijeg poljupca majke i djeteta. Nekada su majke svom djetetu davale sažvakanu hranu usta na usta, što je stvorilo osjećaj zaštićenosti. Upravo je taj osjećaj ostao duboko urezan u kolektivno sjećanje ljudske svijesti.

9. Razmjenjivanje francuskih poljubaca uključuje 34 mišića u licu, a brz poljubac sa zatvorenim usnama samo 2 mišića. Iz istog razloga dok se ljubite na francuski način gubite po 5 kalorija na svakih nekoliko sekundi.

10. Dodirivanje usnama i jezikom se ne smatra poljupcem u svim kulturama. Inuiti poljupcem nazivaju trljanje nosa i mirisanje obraza partnera.

(Esrpreso.rs)