Magazin 13.05.2016.

Deset stvari za vrijeme i poslije tuširanja koje radimo pogrešno

ČITANJE: 4 minute
tusiranje
Tuširanje – koliko teško može biti? Izgleda da može, pogotovo kad su u pitanju određene navike pod tušem koje radimo čitav život, a nismo svjesni da sebi time nanosimo štetu.

Dermatolog Patricia Farris pojašnjava kako smo starenjem sve više podložni suhoj koži, te kako je potrebno prilagoditi svoje navike pod tušem, ali i pobrinuti se za to da pravilno njegujemo svoju kosu.

Loša navika br. 1: Ne perete stopala

Ukoliko želite izbjeći problem sa gljivicama ili bakterijama, jako je važno da prilikom tuširanja operete stopala. Posebno važno je oprati dio između prstiju, te ga nakon tuširanja temeljno osušiti kako ne bi došlo do razvijanja gljivica.

Loša navika br. 2: Ostavljate spužvu za tuširanje na vlažnom mjestu

Spužva za tuširanje je vlažna i idealno plodno tlo za razvoj bakterija. “Spužva za tuširanje puna je mrtvih ćelija kože, koje su idealna hrana za bakterije”, pojašnjava dermatologinja dr. Sejal Shah. Iz tog je razloga spužvu potrebno temeljno isprati, te osušiti nakon tuširanja, te čuvati na suhom mjestu.

Loša navika br. 3: Sušite se previše grubo

Trljanje kože peškirom kako bismo uklonili višak vode s nje je definitivno loša ideja budući da iritira već osjetljivu kožu. Umjesto toga, preporučuje se da kožu nježnim “tapkanjem” posušite suhim peškirom.

Loša navika br. 4: Perete kosu svaki dan

Sigurno znate kako prečesto pranje kose nije dobra ideja. “Neko ko ima tanku, svilenu, osjetljivu kosu bi trebao izbjegavati svakodnevno pranje kose. U tom slučaju kosu treba šamponirati ne više od dva puta sedmično kako bi se očuvala prirodno lučenje ulja koje održava vlažnost kose”, pojašnjava frizerka Andrea L. Hayden. U slučaju kovrdžave i guste kose, šamponiranje se preporučuje jednom sedmično.

Loša navika br. 5: Ne nanosite losion neposredno nakon tuširanja

Ukoliko ne nanesete losion na kožu neposredno nakon tuširanja, činite štetu vašoj koži. “Jako je važno nanijeti losion na kožu dok je još uvijek vlažna”, kaže dermatologinja dr. Sejal Shah.

Loša navika br. 6: Preskačete tuširanje nakon vježbanja

Mislite kako je nakonvježbe jedini razlog za tuširanje izbjegavanje neugodnog tjelesnog mirisa? “Neugodan miris znoja nije ono zbog čega biste se trebali brinuti, već činjenica da je znoj koji ostaje i suši se na koži idealno plodno toplo za bakterije, što može dovesti do osipa i iritacije”, kaže dr. Holly L. Phillips za Womens Health magazin.

Loša navika br. 7: Tuširate se predugo

Iako većina nas uživa u dugim tuš sesijama i toploj vodi, ova navika nije dobra za našu kožu, budući da uklanja neophodnu vlažnost. Iz tog razloga koža može postati suha i iritirana. “Ne biste se trebali tuširati duže od 5 do 10 minuta. Što kraće, to bolje”, kaže dermatologinja Patricia Farris.

Loša navika br. 8: Stavljate regenerator na korijen kose

Najgora stvar koju možete napraviti za svoju kosu je stavljati regenerator na korijen kose, što će dovesti do nepotrebnog lučenja ulja i mašćenja kose, savjetuju stručnjaci za njegu kose. Umjesto toga, regenerator stavljate samo na vrhove – to su dijelovi kose kojima je potrebno najviše njege i vlažnosti.

Loša navika br. 9: Tuširanje ne završite hladnom vodom

Neposredno nakon završetka ispiranja toplom vodom iskačete iz kade ili ispod tuša? Stručnjaci preporučuju da tuširanje završimo hladnim mlazom vode. “Neposredno prije kraja tuširanja, okrenite mlaz na hladnu vodu i tuširajte se njome 30 sekundi. Tuširanje hladnom vodom je povezano sa tolerancijom na stres, jačim imunološkim sistemom, trošenjem masnih naslaga i ima antidepresivna dejstva” piše na stranici Self.com.

Loša navika br. 10: Zamotate dugu kosu u peškir

Kako stoji na stranici SheScribes.com, umatanje kose u peškir je loša ideja budući da uzrokuje stres za kosu i nanosi joj štetu, te može dovesti do ispadanja vlasi. Umjesto toga, preporučuje se da nježno “gnječenjem” peškirom uklonite višak vode iz kose.

(Klix)