Magazin 26.10.2015.

Deset trikova za srećniji život

ČITANJE: 3 minute
srecan-zivot
Nanošenje zaštitne kreme na lice svaki dan, nedjeljno vježbanje, traženje skupog efikasnog seruma protiv starenja, odlaženje na razne tretmane, sve je to iscrpljujuća bitka da bi ostali mladi.

Barbara Botani, naturopatologinja iz Melburnea tvrdi da ima puno lakših načina koji nam mogu omogućiti da sačuvamo svoju mladost i svoje zdravlje.

Ona navodi kako smanjenje stresa, unosa kafe i svakodnevno vježbanje mogu pomoći da imamo dug život, a usput otkriva još nekoliko korisnih trikova za podmlađivanje.

Nema kompromisa oko spavanja

Premalo sna vodi problemima memorije, sluha, ljutnji, visokom krvnom pritisku, depresiji i debljini. Da bi spavali bolje, neka jastuci i navlake budu od prirodnih materijala. Prirodni materijali su bolji regulatori vlage koja poboljšava cirkulaciju pa koža slobodno diše.

Prirodna vlakna ne oštećuju kožu i pomažu nenastajanju finih bora. Veće su šanse da ćemo se probudio glatke, popeglani kože naročito ako spavamo na svilenim jastučnicama.

Prestanite se preznojavati oko malih stvari

Puno je stvari u dnevnom životu koje mogu izazvati stres. Važno je procijeniti šta je važno, a što ne i da li je vrijedno stresa. Stres i nervoza neće promijeniti ishod pa pokušajte da se ne nervirate oko nebitnih stvari.

Smanjite unos kafe

Studija rađena na univerzitetu Gothenberg kaže koji su faktori koji utiču na dug život. Da bi živjeli dug, zdrav život treba holesterol držati u normalnim vrijednostima, ne pušiti i najvažnije, ograničiti unos kofeina na dvije šolje dnevno.

Razmijenite osmijeh s nekim

Ovo je izvanredan i jednostavan način da vam se poboljša raspoloženje. Bićete iznenađeni kako ovo utiče na cijeli dan, a sasvim sigurno uljepšali ste dan i nekom drugom.

Češće ustanite

Dugotrajno sjedenje skraćuje život. Studija pokazuje da svaki sat koji osoba provodi sjedeći i gledajući televiziju poslije dvadeset i pete godine života skaraćuje život za 22 minuta.

Prestanite misliti da je život težak

Emocije i raspoloženje imaju veliku ulogu kako se odvija naš život. Negativne emocije manifestuju se u negativne situacije u životu.

Prestanite misliti da vam je dosadno na poslu, da je vrijeme loše, da će dan biti grozan, jer onda i hoće. Unesite malo pozitivne energije u svakodnevni život i život će vam se poboljšati.

Skinite šminku svaku veče

Poslije cjelodnevnog dana u kancelariji ili noćnog izlaska sa prijateljicama, malo je teško skinuti šminku sa lica ali je to vrlo bitno za zdravlje kože. Omogućićete koži da diše i uspostavi normalne hranljive procese. Inače ćete isušiti kožu, imaćete više bora i iritacija na koži.

Vježbajte malo više

Studija je utvrdila da oni koji redovno vježbaju imaju 13 odsto manji rizik od prijevremene smrti nego oni koji vježbaju povremeno. Oni koji imaju više od 45 kilograma preko idealne težine, oduzimaju sebi cijelu deceniju života. Vježbanje je sigurno dobar način održavanja težine i produženja života.

Nanosite zaštitne kreme

Osoba nanosi samo 32 odsto zaštitne kreme, a to može da produži život. Studija je utvrdila da oni koji su umrli od melanoma od 2000. do 2006. godine, umrli su 2 decenije prije nego što su trebali.

Recite zbogom onima koji vam troše energiju

Prijateljstvo bi vas trebalo hraniti i čim osjetite da se to više ne dešava, razmislite vrijedi li provoditi vrijeme sa tim osobama. Važno je da ljudi žele pomoći sebi samima prije nego im prijatelj može pomoći i ako i sami ne žele promjene.

Prestanite da se iscrpljujete i provodite vrijeme sa ljudima koji vas inspirišu i pune energijom. Ali pazite da ne odete u drugu krajnost i da ne provodite previše vremena sami. Samoća povećava rizik prerane smrti za 30 odsto.

(Web-tribune.com)