Magazin 10.09.2015.

Deset znakova da vas šef ne voli

ČITANJE: 2 minute
sef

Kada vas nadređeni simpatiše lakše je iznositi svoje ideje i mišljenje. Ne postoji prisutnost nervoze i stresa te je veća produktivnost zaposlenih. Međutim, kada to izostane jer vas šef ne voli, nastaju brojni problemi.

Razmislite o sljedećim tvrdnjama i na osnovu njih sami zaključite da li vas šef voli ili ne.

Imate predosjećaj

Ukoliko imate loš predosjećaj da vas nadređeni ne simpatiše, lako je moguće da ste zapravo i u pravu. Ukoliko vas tretira drugačije od ostalih, vjerovatno mu niste najomiljenija osoba u kancelariji. Ponekad treba vjerovati svojoj intuiciji.

Ne uključuje vas u donošenje odluka važnih za kompaniju

Ukoliko vas nikada ne pita, ili čak ne uvažava vaše mišljenje, moguće je da vaš nadređeni nema povjerenja u sposobnosti kojima raspolažete.

Ne može izdržati kontakt očima

Nadređenom je teško da vas gleda u oči ukoliko vam nešto zamjera ili je ljut. Vjerovatno osjeća nelagodu jer strahuje od mogućnosti da ćete prepoznati neprijateljsku energiju koja dolazi sa njegove strane.

Nikad vam se ne smiješi

Ozbiljan izraz lica i izbjegavanje pristojnog, kolegijalnog osmijeha takođe može biti jedan od znakova da vas nadređeni ne simpatiše.

Izbjegava vas

Kada se sretnete ispred lifta, on ide stepenicama? Raspored kroji tako da ste rijetko zajedno u smjeni? Češće sa vama komunicira putem maila, nego uživo? To bi mogli biti znakovi da nešto nije u redu.

Ne slažu se s vama

Nadređeni koji se uvijek suprotstavlja vašim idejama ili prijedlozima – vjerovatno vam nije previše naklonjen.

Ne zanima ga vaš privatni život

Ukoliko ste primjetili da sa svima priča o privatnom životu, porodici ili hobijima, a s vama samo strogo poslovne teme – postoji velika šansa da mu se ne sviđate.

Dodjeljuje vam zadatke kojima se niko ne želi baviti

Ukoliko vam nadređeni sistemski dodjeljuje zadatke koji su ispod vaših mogućnosti i na taj način omalavožava vaše vještine i sposobnosti – bez obzira što ste mu na to možda već i ukazali, to bi mogao biti pokazatelj da nešto nije u redu.

Ukraćuje vam povratnu informaciju

Ili ih uskraćuje ili vam daje samo negativne komentare za trud koji ste uložili za obavljanje nekog zadatka. Ne poštuje niti cijeni vaš trud i zalaganje na poslu te vas rijetko ohrabruje i potiče pozitivnim komentarima.

Nema strpljenja

Ukoliko primjećujete da s drugim kolegama strpljivo raspravlja i sluša što imaju za reći, a kada ste vi u pitanju ima jako malo koncentracije i strpljenja, moguće da vas jednostavno – ne voli.

(Avaz)