Vijesti 17.06.2016.

Desetine odlikaša ispod crte u Medicinskoj školi

ČITANJE: 3 minute

Ni petice nisu garancija za upis u željenu školu, bar kada je riječ o medicinskim školama u RS, za koje je i ove godine vladalo daleko veće interesovanje nego što je bilo odobrenih mjesta za upis, pa su mnogi odlikaši ostali ispod crte.

Ispred banjalučke Medicinske škole juče je vrvjelo od đaka, a posebna gužva bila je pored spiskova sa rezultatima upisa. Radost se jasno mogla vidjeti na licima primljenih, ali i razočarenje kod onih koji su bezuspješno tražili svoja imena iznad crte.

Njima nije bilo do priče. Odlazili su pognute glave. Jedna od njih zamalo je bila i Sanja Arsenić iz Banjaluke, koja je posljednja na spisku primljenih u odjeljenje fizioterapeuta.

– Ne mogu vjerovati da imam ovoliko sreće. Mnogo sam se plašila i za dlaku sam uspjela – oduševljeno kazuje ona.

Direktor ove škole Vladimir Jagodić kaže da su primili 240 učenika. Sva slobodna mjesta su popunjena, iako su ove godine, kako ističe, imali nešto manji broj kandidata, jer je bilo i manje svršenih osnovaca.

– Ispod crte nam je ostalo 60 učenika sa 60 i više bodova – rekao je Jagodić, koji se pohvalio da su ove godine dobili čak 70 “vukovaca”.

Ista situacija bila je i u Bijeljini. U Medicinsku školu u tom gradu primljena su četiri odjeljenja po 26 učenika. Ipak, njihove učionice bile su pretijesne za sve one koji su željeli da se upišu u tu školu.

– Nismo mogli primiti 50 đaka. Ispod crte su ostali čak i oni koji su imali tek dvije četvorke u svjedočanstvima, ali konkurencija je zaista bila jaka i uspjeli su samo najbolji – kazali su u bijeljinskoj medicinskoj školi, u koju se ove godine upisalo 38 “vukovaca”.

“Bijeli mantili” su bili hit i među svršenim osnovcima u Doboju. Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Spasoje Vasiljević kaže da su i kod njih sva mjesta popunjena.

– Primljeno je 120 đaka u Medicinsku školu, a ispod crte ih je ostalo 38 – istakao je Vasiljević.

Poslije medicinske, Vasiljević kaže da je najviše zainteresovanih bilo za elektrostruke i istakao da je to veoma pozitivna vijest.

Direktor Srednje stručne i tehničke škole Gradiška Darko Golić kaže da je najveće interesovanje vladalo za upis u odjeljenje medicinskih tehničara i poslovno-pravnih tehničara, koja su odmah popunjena. Sreću zbog upisa u Medicinsku školu nije krila ni Sanja Puljarević.

– Želim da pomažem ljudima i samo time mogu zamisliti da se bavim u životu – istakla je Puljarevićeva.

I u Prijedoru, gdje je konkursom odobren upis 48 učenika u dva odjeljenja medicinskih tehničara i 24 đaka u odjeljenje zubno-stomatološki tehničar, sva mjesta su popunjena.

– Nije bilo mjesta za još 15 odlikaša – rekli su u toj školi.

Popunjen je, kako kažu, i smjer saobraćajni tehničar.

I dok su u gradovima i većim opštinama već popunjena sva mjesta, bar kada su medicinske škole u pitanju, to nije slučaj u manjim mjestima. U Srednjoškolskom centru “Srebrenica”, u kojem je primljeno 28 odlikaša, ostalo je još 70 mjesta.

Srednjoškolski centar Bratunac raspisao je konkurs za prijem 140 učenika. Međutim, juče je objavljen spisak od svega 15 primljenih učenika.

Nova šansa za sve koji nisu uspjeli u ovom roku da se upišu u željenu školu je već iduće sedmice. Prijem dokumenata za upis u srednje četvorogodišnje škole za one koji imaju manje od 60 bodova počinje 20. juna i trajaće do 22. juna. Tada će i svi odlikaši koji su u prvom roku ostali ispod crte moći konkurisati, ali u onim školama gdje je ostalo slobodnih mjesta.

Trogodišnje škole

Prijem dokumenata u srednje trogodišnje škole u Srpskoj kreće 20. juna, a završava se 22. juna. Rezultate tog upisa budući srednjoškolci znaće već 24. juna.

Broj odlikaša koji su ostali ispod crte u medicinskim školama širom RS

Banjaluka

Primljeno – 240

Ispod crte ostalo 60

Bijeljina

Primljeno – 140

Ispod crte ostalo 50

Doboj

Primljeno – 120

Ispod crte ostalo – 38

Prijedor

Primljeno – 72

Odbijeno – 15

Gradiška

Primljeno – 24

Ispod crte – 20

(Glas)