Magazin 14.11.2015.

Desetogodišnji Srpčanin voli konje i takmičenje u dresuri

ČITANJE: 4 minute
Djecak dresura konja
Konj je plemenita životinja, koja sa sobom nosi i simobliku mudrosti, snage, inteligencije, a da bi se savladala tehnika jahanja sve to je potrebno i upravo to ima desetogodišnji Đorđe Ugren iz Srpca, koji je najmlađi pobjednik u Kupu BiH “Mlade nade” u dresurnom jahanju.

-Volim da se takmičim u dresuri, jer tako pokazujem koliko sam naučio u toku treninga. Konji su jako plemeniti i pametni, uživama u prirodi i vremenu provedenom s konjima, jahanju i vožnji fijakerom. Nadam se da ću se konjima i jahanjem baviti i dalje – kaže Đorđe.

Ovaj dječak, čija ljubav prema ovim životinjama seže od najmlađih dana, kaže da bi nekada u budućnosti volio da ima jedan par preznih konja za paradni fijaker, konje za trke, te da se bavi njihovim uzgojem.

Prema riječima njegovog oca Bojana Ugrena, koji je i njegov trener, Đorđe je već s tri godine plakao kada bi vidio zaprežna kola koja prolaze ulicom jer je želio da bude s njima.

“Tad bismo djed ili ja trčali za ljudima, zaustavljali ih i molili da ga malo provozaju. Inače, i ja sam kao dijete volio konje i bio sam presrećan kad sam shvatio da je upravo on tu moju ljubav naslijedio i ponovo probudio”, kaže nam Bojan.

Potom Đorđe zajedno s ocem počinje redovno da obilaze ergelu “Vučijak”, gdje je prvi put uzjahao konja. Uslijedile su posjete konjičkim klubovima u Novom Sadu, Subotici, Bačkoj Topoli, a klub koji su najčešće posjećivali je KK “Paddock” u Barlovcima, kod Banjaluke.

Tako u aprilu 2011. Đorđe dobija svog prvog konja, punokrvnu englesku kobilu s ergele “Karađorđevo”, Sindi. Iako je to bila temperamentna kobila, Đorđe je s lakoćom jahao. Nažalost, 2013. zbog bolesti bili su primorani da je prodaju. Srećom, s ergele “Borike”, gdje je Bojan bio angažovan na vođenju uzgoja, dobijaju ždrijebe Luku, koga sada spremaju za narednu sezonu, za dresurno jahanje. Ove godine nabavili su i kobilu Gazelu, koju takođe pripremaju za narednu sezonu.

Važno je napomenuti da je Đorđe bio najmlađi takmičar 1. kupa i Prvenstva RS sa svega osam i po godina. Nastupao je dva puta i osvojio dva treća mjesta.

-Prvi put je nastupao sa četiri, a drugi put sa devet samostalnih treninga i to na posuđenom konju iz KK ‘Padock’, bez čije pomoći Đorđe ne bi mogao ni da se takmiči i na tome smo im jako zahvalni- ističe ponosni otac.

Ove godine Đorđe je nastupao na takmičenju za Kup BiH u Banjaluci, gdje zauzima prvo mjesto u kategoriji “Mlade nade”.

Godine 2014. Đorđe nije imao konja ni za trening, ni za nastup, ali ove godine, uz pomoć sugrađanina Luke Mitrakovića, imao je konja za trening iz KK “Neapolitano” Bajinci, čiji je Mitraković vlasnik.

Ovaj dječak trenira jahanje u lošim uslovima, na otvorenom prostoru bajinačkog utvaja ili na stadionu FK Mladost. Trenutno traju radovi na izgradnji pješčanog manježa.

-Nadamo se da ćemo radove završiti ove godine kako bismo 2016. godine trenirali na našim konjima i takmičili se te imali jedno takmičenje čiji bi domaćini bili upravo mi. Imamo velikih poteškoća da završimo manjež. Svakako da nemamo ravnoprave uslove kao klubvi iz ostatka BiH. Trenutno sam ja trener, a nemam licencu- kaže Bojan Ugren.

Na narednim takmičenjima Đorđe će jahati lipicanera uvezenog iz Hrvatske, koji je u vlasništvu Luke Mitrakovića, koji im daje odriješene ruke da rade s njegovim konjima, što se rijetko može sresti.

Ono što je zanimljivo jeste da je prije mjesec zajedno sa Đorđem počela da trenira i njegova trogodišnja sestra Sofija.

Jahanje, uz golf i tenis, spada u jedan od najskupljih sportova, a Srbac kao mala sredina ga ima zahvaljujući upravo Bojanu i Đorđu i drugim entuzijastima koji vole konje.

Pored škole i jahanja, da spomeneno i da Đorđe nalazi zanimaciju i u fudbalu, koji trenira za Dream Team iz Srpca.

Savjeti i diskvalifikacije kao dio takmičenja

Ono čega se Đorđe rado sjeća s takmičenja jesu savjeti koje je dobio na onom u julu 2014. godine od sudije Milana Đorđevića, što se inače ne radi, ali Đorđe je bio tako mali, te je to prihvaćeno kao lijep gest.

Međutim, bilo je i onih momenata koji su teško pali ovom dječaku.

-Ono čega se nerado sjećam bilo je na takmičenju u avgustu u Sarajevu. Na tom takmičenju sam nastupao na posuđenom konju iz KK ‘Pegasos’ Sarajevo, ali sam nažalost diskvalifikovan, jer nisam mogao da kontrolišem konja- kaže ovaj desetogodišnjak.

(NN)