Svijet 26.09.2022.

Desničarka koja će voditi Italiju održala pobjednički govor: Pobjeda je posvećena svim vojnicima

ČITANJE: 2 minute

Nakon što su u nedjelju održani parlamentarni izbori u Italiji postalo je jasno kako će vlast u ovoj državi preuzeti desničarska koalicija koju bi trebala predvoditi Giorgia Meloni – prva premijerka u historiji Italije.

Prema preliminarnim rezultatima izbora, na ovim parlamentarnim izborima glasalo je ukupno 64 posto onih koji imaju pravo glasa što predstavlja i najnižu izlaznost u historiji Italije.Kada je riječ o pojedinačnom uspjehu stranaka, ubjedljivu pobjedu na izborima odnijela je stranka Braća Italije koja je prema preliminarnim rezultatima osvojila 26,2 posto glasova, piše Klix.

Druga po jačini stranka u parlamentu trebala bi biti Demokratska partija koja je osvojila 19,1 posto glasova, dok je populistički Pokret 5 zvijezda osvojio 15,3 posto glasova. S druge strane, stranka koja je zabilježila pad na izborima je ona koju predvodi Matteo Salvini koji je uspio osvojiti 9 posto glasova.

Povodom pobjede na izborima oglasila se i predsjednica stranke Braća Italije i vjerovatno nova premijerka države Giorgia Meloni koja je uputila poruku svim simpatizerima.

“Ispisali smo historiju. Ova pobjeda je posvećena svim vojnicima, vođama, simpatizerima i svakom čovjeku koji je posljednjih godina doprinio ostvarenju našeg sna, nudeći srce i dušu na spontan i način koji ne podliježe interesima. Pobjedu posvećujem onima koji su, uprkos poteškoćama i teškim trenucima ostali s nama. Ipak, prije svega, pobjeda je posvećena onima koji vjeruju oduvijek u nas. Nećemo iznevjeriti vaše povjerenje. Spremni smo da oživimo Italiju. Hvala vam”, rekla je Meloni.

Nakon što se prebroje svi glasovi, u Italiji će započeti formiranje koalicije, a prema predizbornim obećanjima i analizama, novu vlast bi trebala činiti desničarska koalicija Braća Italije, Forza Italia, stranka “Liga” koju vodi Matteo Salvini te manja stranka Noi Moderati.

(E.M)