Vijesti 05.01.2023.

“Despoti” stigli u Istočno Sarajevo, Zelene beretke najavljuju barikade

ČITANJE: 1 minuta

Policijska vozila “despot” i “vihor” stigla su u Istočno Sarajevo, gdje će učestvovati u obilježavanju 9. januara, Dana RS.

Vlasti u Republici Srpskoj najavile su “svečani defile”, dok su boračka udruženja iz FBiH najavila proteste.

Iz Udruženja Zelene beretke najavili su da će se “narod samoorganizovati” i spriječiti dolazak vozila koja kreću na proslavu.

“Pozvaćemo narod na samoorganizaciju da spriječe ulazak tih vozila i da se naprave barikade”, navodeo je u saopštenju Muhamed Švrakić, predsjednik Udruženja Zelene beretke, prenosi N1.

Poručili su i da “svi učesnici koji idu na tu neustavnu proslavu, svi autobusi i borbena vozila treba da budu vraćena sa teritorije Kantona Sarajevo“.

Udruženje Zelene Beretke uputilo je zahtjev za blokiranje ulica u Sarajevu kako bi održali mirne proteste povodom održavanja centralne manifestacije povodom obilježavanja 9. januara.

Kako su naveli u svom saopštenju, građani žele da na linijama entitetskog razdajanja održe mirne proteste.

U svojoj objavi iz Zelenih beretki koje su organizator protesta napisali su: “Poštovani branioci, civilne žrtve srpske agresije, dragi građani Sarajeva, želimo vas obavijestiti da smo legalnim putem zatražili obustavu saobraćaja u navedenim ulicama radi održavanja mirnih protesta protiv provokacija srpskih separatista za 9 januar .”

Povodom najavljenih protesta oglasili su se i iz MUP-a KS u kome su građane zamolili za saradnju.

“Koristimo priliku da apelujemo na predstavnike i članove pojedinih udruženja i organizacija da sve svoje eventualno planirane aktivnosti usklade sa zakonskim propisima, te da svojim javnim istupima ne doprinose kreiranju atmosfere straha i nesigurnosti kod građana i posjetilaca”, saopštili su iz MUP-a KS.