Vijesti 17.09.2021.

DETALJI AFERE: Zeljković osumnjičen za zloupotrebe u dva odvojena slučaja

ČITANJE: 4 minute

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, osumnjičen je za zloupotrebu službenog položaja u dva odvojena slučaja.

U njima je, prema navodima Republičkog javnog tužilaštva, privatnim firmama „Procontrol“ i „Travel for fun“ vlasništvo osumnjičenih Slavka Bojića i Saše Markovića obezbijedio zaradu od oko 790.000 maraka, a za koji je ujedno oštećen budžet Republike Srpske, otkriva izvor Srpskainfo iz istrage, piše Srpskainfo.

U prvom slučaju, Slavko Bojić direktor firme „Procontrol“ i Dragan Dubravac direktor firme „Promeding“ zaključili su ugovor o formiranju konzorcijuma za uvoz zaštitne opreme i medicinskih maski sa JZU Institut za javno zdravstvo RS.

Osumnjičeni su navodi izvor Srpskainfo, bili svjesni da pravno lice „Procontrol“ nije registrovano za promet medicinskom opremom, niti je upisano u registar veleprometnika medicinskim sredstvima, a sve u cilju da se firmi „Procontrol“, kao nekvalifikovanom pravnom licu pribavi korist.

Branislav Zeljković je u ovom slučaju iskoristio službeni položaj kao direktor Instituta za javno zdravstvo i pribavio korist firmi „Procontrol“ u iznosu od 241.000 maraka, a na štetu Budžeta Srpske.

Zeljković je iskoristio vanredno stanje izazvano pandemijom virusa korona u Srpskoj, pa nakon što je „Procontrol“ dostavio ponudu IZJZ za nabavku 50.000 medicinskih maski ukupne vrijednosti 345.000 maraka bez pdv-a, Zeljković je u ime IZJZ proveo postupak javne nabavke pregovaračkim postupkom i bez objave obavještenja o nabavci 50.000 respiratornih maski.

– Količina i vrijednost nabavke utvrđena je na osnovu ponude firme „Procontrol“ od 24. marta prošle godine. Zeljković je poziv za učestvovanje u postupku javne nabavke uputio firmi koja nije ni bila kvalifikovana za učešće na tenderu, niti je imala dozvolu Agencije za lijekove BiH kojim se odobrava vršenje prometa medicinskih sredstava – objasnio je izvor iz istrage.

Osumnjičeni Zeljković je uz poziv firmi „Procontrol“ dostavio i tendersku dokumentaciju i to dva dana prije zvanične objave obavještenja o nabavci.

Firma „Procontrol“ je kako otkriva naš izvor iz istrage, po prethodno postignutom dogovoru da se višestruko uvećaju cijene maski od uvoznih i to na način da se dva puta fakturišu kako bi se prikrila njihova stvarna vrijednost, a sve u namjeri da IZJZ prihvati takvu ponudu.

Zeljković je 27. marta prošle godine potpisao ugovor sa grupom ponuđača koju su činile firme „Procontrol“ i „Promeding“, iako tenderskom dokumentacijom uopšte nije bila predviđena mogućnost učešča grupe ponuđača.

Ovim ugovorom definisana je realizacija nabavke 50.000 medicinskih respiratornih maski vrijednosti 403.000 maraka sa PDV-om propustivši da utvrdi kako uz ponudu nije dostavljen certifikat koji potvrđuje da se radilo o medicinskim maskama, a kako je bilo predviđeno tenderskom dokumentacijom.

Firma „Procontrol“ nakon toga IZJZ izdaje račun i otpremnicu za medicinske maske po cijeni od osam maraka po komadu sa PDV-om ili ukupno 403.000 maraka sa PDV-om, iako je osumnjičeni Bojić znao da je Promeding te maske uvezao iz Kine po cijeni od 0,36 maraka po komadu, a potom te maske fakturisao firmi Procontrol po cijeni od dvije marke bez PDV-a po komadu, a „Procontrol“ u konačnici ih prodaje po višestruko većoj cijeni IZJZ.

Na ovaj način Zeljković je propuštanjem firmi „Procontrol“ omogućio zaradu od najmanje 241.500 maraka, te štetu u istom iznosu po budžet RS.

Po drugoj tački Zeljković se tereti da je iskorištavanjem službenog položaja omogućio nezakonitu zaradu firmi „Travel for fun“ iz Banjaluke koja je u vlasništvu osumnjičenog Saše Markovića.

Zeljković je kako navodi naš izvor proveo postupak javne nabavke pregovaračkim putem sa grupom ponuđača odnosno firmi „Promeding“ i ovoga puta pomenute turističke agencije, a sve u cilju nabavki medicinskih zaštitnih odijela, maski za lice i beskontanih termometara. Procijenjene vrijednost bila je 2,4 miliona maraka bez PDV-a.

Agencija „Travel for fun“ je na osnovu prethodno postignutog dogovora dostavila ponudu ispred grupe ponuđača, koja je bila sastavljena od pomenute agencije i firme „Promeding“, nakon čega je Zeljković u ime IZJZ potpisao ugovor o nabavci medicinske zaštitne opreme sa osumnjičenim Markovićem, iako je znao da tenderskom dokumentacijom nije predviđena mogućnost učešća grupe ponuđača.

Sumnja se da su Zeljković i Marković počinili krivično djelo u periodu od 9. aprila do 25. maja prošle godine.

Zeljković se tereti da je iskoristio svoj službeni položaj na način da je pribavio korist pravnom licu “Travel for Fun” na način da je iskorištavanjem vanredne situacije prihvatio ponudu za nabavku medicinskih zaštitnih odijela, maske za lice i profesionalnog nekontaktnog digitalnog termometra 500 komada. Sve je ukupne vrijednosti 2.388.500 KM bez PDV-a.

Sumnja se da Zeljković nije izvršio nadzor niti provjeru narudžbe te je umjesto medicinskih dobio nemedicinska odijela bez odgovarajuće medicinske deklaracije, certifikata i standarda koji nisu porijeklom iz Kine već su proizvedeni u BiH, iako se u ponudi navodilo da su iz Kine.

U ovom slučaju takođe je navedena veća cijena od nabavne. “Travel for Fun” je stekao korist u iznosu od 550.000 KM na štetu budžeta RS.

(SB)