Vijesti 21.03.2023.

Detalji akcije ATM: U BiH oprani milioni evra iz Slovenije, na meti policije desetine ljudi

ČITANJE: 2 minute

Međunarodnom akcijom ATM, koju sprovodi Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), na području BiH obuhvaćeno je osam osoba koje su osumnjičene da su u saradnji s kriminalcima iz Slovenije učestvovale u pranju nelegalnog novca putem bankomata, te drugih bankarskih transakcija i ulaganja u fiktivne poslove, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da je nelegalno zarađen novac u Sloveniji preko BiH  opran i ponovo vraćen u zemlju porijekla u legalne tokove te da su osumnjičeni bili dio dobro organizovane kriminalne grupe.

Prema pisanjima pojedinih medija u Sloveniji, akcijom su obuhvaćene i neke osobe iz svijeta biznisa u toj zemlji, a sumnja se da su osumnjičeni  oprali milione evra nezakonito zarađenog novca.

Iz Tužilaštva BiH, po čijoj naredbi se i sprovodi akcija  je saopšteno da se u ovom slučaju  istražuju veliki transferi novca sa područja Slovenije u BiH.

– Novac je prebacivan za navodno i fiktivno realizovane poslove u oblasti građevinarstva, kao i druge poslove. Nakon toga  je ponovo transferisan iz BiH u Sloveniju od strane više osoba BiH, te na taj način stavljan u legalne novčane tokove – saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Napominju da je  istraga  vođena u koordinaciji s kolegama iz partnerskih institucija Slovenije koje su određene istražne aktivnosti, koje se odnose na veliki broj pretresa i lišenja slobode, preduzeli na teritoriji ove zemlje, članice EU.

Kako je saopšteno iz SIPA, u okviru  akcije ATM na području Sarajeva i Zenice vrše se pretresi na 13 lokacija, a u Sloveniji se pretresa više od 70 lokacija. Naveli su da je u Sloveniji  više od 50 osumnjičenih meta hapšenja.

– Pretresi  se na području Sarajeva i Zenice  vrše po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH u saradnji sa policijskim službenicima ministarstava unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).  Sve aktivnosti se sprovode zbog sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal i pranje novca- saopšteno je iz SIPA.

Dodaju da su ove aktivnosti započete u februaru 2022. godine, te da su rezultat rada zajedničkog istražnog tima SIPA i Tužilaštva BiH i Specijalnog tužilaštva Slovenije i Policije  Slovenije.

– U toku su i aktivnosti na prikupljanju podataka o novčanim sredstvima koja osumnjičena lica posjeduju na računima banaka i sefovima u kojima eventualno drže novčana sredstva-rekli su u SIPA.

Naglasili su da su sve aktivnosti zajedničkog istražnog tima  realizovane uz pomoć Agencija Evropske unije za saradnju u oblasti krivičnog pravosuđa – Eurodžast.