Vijesti 23.12.2020.

DETALJI HAOSA U LIPI: Migranti zapalili kamp jer im je obustavljena isporuka hrane i vode

ČITANJE: 1 minuta

Migranti koji su bili smješteni u privremenom kampu u srpskom selu Lipa, između Petrovca i Bihaća, zapalili su šatore u kojim su spavali, jer im je danas obustavljena isporuka hrane i vode, te im je otkazan smještaj u tom improvizovanom objektu.

Kako je potvrdio izvor Banjaluka.net, požar u kampu zbio je danas oko 11 časova, a upravo u to vrijeme je migrantima u Lipi obustavljena isporuka hrane, vode, kao i zdravstvena njega, a onemogućen im je i smještaj u okviru tog prostora. Naš izvor navodi da je to odluka svih zvaničnih institucija koje su zadužene da vode računa o afroazijskim državljanima koji nelegalno borave na teritoriji BiH, sa čime se migranti nisu željeli pomiriti, jer njihovi problemi sa smještajem nisu riješeni.

„Zapaljena su četiri velika šatora, a na svu sreću nije bilo povrijeđenih. Pored kampa su snage policije i vatrogasci koji su lokalizovali taj požar“, rekao je naš sagovornik i dodao da sve raspoložive informacije ukazuju na to da su migranti namjerno izazvali požar i zapalili šatore u kojima su mjesecima spavali, revoltirani jer nije pronađeno rješenje za njih.

Oko kampa se nalaze stotine migranata, a u samom kampu nema nikoga, već samo paljevina i porušeni šatori, i sve djeluje veoma sablasno. Dio migranata se uputio prema Bihaću, gdje se lokalno stanovništvo organizuje da im ne dozvoli ulazak u grad i njihovo stacioniranje u neki od objekata za smještaj. Pored toga, dio migranata bi se mogao uputiti i prema Bosanskom Petrovcu, tražeći hranu, vodu i bilo kakav zaklon od hladne noći koja se očekuje.

(Banjaluka.net, foto: N1)